Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kotal plánuje dát při derniéře v Evropské lize šanci mladíkům, nastoupit by měl Karabec s Polidarem

Adam Karabec ze Sparty- foto: ČTK

Praha - Bez potrestaného kapitána Bořka Dočkala, bez jednoho z jeho zástupců Ondřeje Čelůstky. Fotbalová Sparta se ve čtvrtek loučí s Evropskou ligou, jejím posledním soupeřem v základní skupině je AC Milán.
  7:12

Minulý týden vyřazení z evropského poháru po porážce v Lille (1:2), pak potupná prohra v derby se Slavií (0:3).

V nedobrém rozpoložení bude Sparta čelit jednomu ze světových gigantů, který prožívá nejlepší podzim za posledních deset let.

„Nebudeme se šetřit, chceme ze sebe vydat to nejlepší a na Spartě vyhrát,“ postrašil českého soupeře Stefano Pioli, trenér AC Milán.

Adam Karabec ze Sparty-
Dávid Hancko na derby se Slavií

Souboj na Letné už nemůže promluvit do boje o postup do jarní vyřazovací fáze. Sparta skončí před Celtikem na třetím místě, AC Milán s Lille postupují. Italskému mužstvu jde ještě o první příčku, která nese výhodu při losu. Na Lille, které hraje v Glasgow, ztrácí bod.

„My se pokusíme udělat všechno, abychom jim cestu za vítězstvím ve skupině co nejvíc znepříjemnili,“ prohlásil na středeční tiskovce sparťanský kouč Václav Kotal.

Když se oba kluby potkaly poprvé, na San Siro z toho byla jednoznačná záležitost AC Milán, který vyhrál 3:0. Od té doby je na tom italský klub, zdá se, ještě líp. Sérii A vede už o pět bodů.

Sparta naopak první místo ve Fortuna lize vyklidila a během chvíle nabrala na Slavii pětibodové manko, které udělalo právě nedělní derby.

„Rozebrali jsme si to a vyříkali si nedostatky. Budeme pracovat na tom, aby se ty chyby neopakovaly,“ řekl Kotal.

Sparta do utkání nemůže využít důležitého stopera Čelůstku, který byl minule v Lille vyloučený.

Trest za tři žluté karty si odpyká kapitán Dočkal. Neví se, jak to bude s Hanckem, který má od léta potíže s kolenem a derby bylo v sezoně prvním zápasem, který dohrál.

K dispozici už bude Sáček, který prodělal onemocnění covid-19 a chyběl tři týdny. „Je v nominaci utkání. Ano, myslím si, že bude i v sestavě,“ prozradil Kotal.

Plánuje, že od začátku pošle do hry i mladíky Karabce či Polidara. „U nich byl problém, že byli zranění. Už jsou v pořádku a někdo z nich šanci dostane,“ podotkl Kotal.

Sedmnáctiletý Karabec je mohl zastoupit ve středu pole na pozici ofenzívního záložníka Dočkala.

Vzhledem početné absenci stoperů může naskočit i další sedmnáctiletý dorostenec Vitík.

„Absolvoval s námi letní přípravu, hrál i proti zahraničním soupeřům. Největším problém těchto hráčů je, že nemají zápasové vytížení, protože sezona dorosteneckých soutěží i béčka předčasně skončila,“ přemítal Kotal.

Ať už bude obrana hrát v jakémkoli složení, nebude mít proti sobě legendárního Zlatana Ibrahimovice. Švédský útočník kvůli zranění do Prahy nepřicestoval.

„Mají více variant, Rebič, Maldini. Mají široký, kvalitní kádr, osobnosti, rychlostně vybavené hráče,“ vypočítával Kotal. „Na to všechno musíme být připravení.“

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...