Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Kouč Borisova chce trápit i Barcelonu s Milánem

Sport

  19:37
PRAHA - Se smělými vyhlídkami vstupují do Ligy mistrů fotbalisté BATE Borisov, úterní soupeři Plzně v prvním kole základní skupiny. Běloruští šampioni si nic nedělají z prognóz, podle kterých by se s Plzní měli prát o konečné třetí místo ve skupině, které zaručí pokračování v jarní části Evropské ligy. Kouč Borisova Viktor Gončarenko s optimismem hledí také k dalším soubojům s giganty z Barcelony a AC Milán, pro něž mají být duely právě s Borisovem a Plzní hračkou.

Trenér Bate Borisov foto: ČTK

Gončarenko dokonce před startem hlavní fáze nejlepší klubové soutěže vyhlašuje, že Borisov by rád vybojoval postup do osmifinále LM na úkor některého z velkoklubů. Kdyby se přitom Gončarenkovi přání splnilo, byla by to prvotřídní senzace.

"Všichni nám předpovídají, že bychom se s Plzní měli prát o třetí místo. Ano, respektuju, jak byly rozdělené výkonnostní koše před losováním. Ale proč nepomýšlet výš? Vždycky je lepší dávat si ty nejvyšší cíle. Vyrovnat se chceme i týmům, jaké mají Barcelona s Milánem. Ale také víme, jakou silou disponují," řekl Gončarenko na dnešní tiskové konferenci na pražském stadionu v Edenu, který bude duel hostit.

Z čtyřiatřicetiletého Gončarenka sálají optimismus i touha po úspěchu. Sám je neobyčejným trenérským talentem. Možná mu nechtěně pomohlo i to, že už v 25 letech musel ukončit kvůli zranění kolena aktivní kariéru, v níž získal s Borisovem dva mistrovské tituly.

Jako trenér dotáhl svůj osudový klub v minulých třech sezonách také pokaždé až na ligový trůn, před třemi lety se jako jednatřicetiletý stal nejmladším trenérem, který kdy vedl tým v základní skupině Ligy mistrů. Borisov tehdy po senzačním postupu hrál proti Realu Madrid, Juventusu Turín a Petrohradu.

"V čem spočívá to kouzlo? Máme dobře organizovaný klub a hlavně tým, který se chce pořád zlepšovat," tvrdí Gončarenko.

Mladý kouč věří, že Borisov letos v LM zanechá ještě výraznější stopu než při své premiéře před třemi lety. Tehdy skončil poslední, v soutěži dvakrát remizoval s Juventusem a jednou s Petrohradem. "Každým rokem jsme silnější a zlepšujeme se, snad to dokážeme i letos. Zkušenosti ze zápasů proti Realu, Juventusu a Petrohradu nám jenom pomohly," řekl Gončarenko.

Autoři: ,