Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kouč Manchesteru Ferguson za rok skončí. Nahradí jej Mourinho?

Sport

  11:08
PRAHA/LONDÝN - O tom, že slavný skotský manažer Alex Ferguson skončí v Manchesteru United, a odejde na zaslouženou penzi se mluví již několik let. Podle deníku The Sun je ale tentokrát "Sbohem" sedmdesátiletého kouče definitivní. A na ostrovech se začíná čile spekulovat o jeho nástupci. Největší favorit? José Mourinho.

José Mourinho (vlevo) a Alex Ferguson. foto: Reprofoto

Podzim roku 2011, Manchester United přijíždí na Stamford Bridge k zápasu s Chelsea. Z tunelu za hráči obou týmů vychází José Mourinho a míří na lavičku hostí....

Že je to těžko uvěřitelná situace. Zvláště, když sám kontroverzní Portugalec tvrdí, jak klub z Londýna miluje a mluví o něm jako o "svém týmu"? Příští rok tomu tak již být nemusí. Sedmdesátiletá trenérská legenda sir Alex Ferguson totiž vedení Manchesteru United oznámila: "Příští rok končím. Tentokrát doopravdy."

Alex Ferguson.

A v souvislosti s nástupcem respektovaného skotského stratéga se nejčastěji mluví o José Mourinhovi. Portugalský kouč již několikrát zopakoval, že by se jednou rád na ostrovy vrátil. Spekulacím nahrává fakt, že se výřečný manažer necítí na Apeninském poloostrově přílíš dobře, přestože s Interem míří za obhajobou scudetta a dnes se jeho tým utká v semifinále Ligy mistrů s Barcelonou.

José Mourinho.

Ne všichni by ale z příchodu sedmatřicetiletého kouče na Old Trafford byli nadšeni. Mourinho totiž v letech 2004 až 2007 vedl konkureční Chelsea a navíc na žádném z postu nevydrží příliš dlouho. Samotného vítěze Ligy mistrů z roku 2004 s Portem to navíc v poslední době více táhne do Španělska.

Celá sága tak bude mít určitě ještě několik zvratů, mezi další kandidáty na prestižní post kouče druhého nejúspěšnějšího ostrovního celku jsou Fabio Capello, Guus Hiddink či dokonce Pepe Guardiola z Barcelony nebo Arsene Wenger, manažer Arsenalu.