Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Kouč mistrů: Lvíčata nás mají šanci napodobit

Sport

  19:00
PRAHA - Je zatím jediným trenérem, který dokázal dovést českou jednadvacítku k evropskému titulu. Dnes působí Miroslav Beránek (54) u reprezentace Kazachstánu, ale o nástupcích zlatého týmu z roku 2002 si stále udržuje přehled.

Miroslav Beránek. foto: ČTK

LN Jaký máte dojem z týmu, který se letos chystá na Euro?
Velmi dobrý. Prošli famózně kvalifikací a play off zvládli také skvěle. Jsou slušně nastartovaní, patří ve své kategorii opravdu k největším týmům a mají slušnou šanci nás napodobit.

LN V čem současný kádr vyniká v porovnání s týmem šampionů a kde jsou jeho rezervy?
Zdá se mi, že má širší kvalitu. A to hlavně v útoku. Pekhart, Kadlec nebo Kozák už hrají důležitou roli ve svých klubech. My zase měli Petra Čecha v brance, to byla naše síla. Vím, že Tomáš Vaclík chytá za jednadvacítku i Žižkov solidně, ale myslím si, že až šampionát prověří, jak na tom skutečně je.

LN V čem má ještě Dovalilovo mužstvo výhodu?
Dřívější a současná situace je hodně rozdílná. V roce 2002 se ještě čtyři dny před prvním zápasem s Francií konalo na Strahově pohárové finále mezi Spartou a Slavií a v něm nastoupilo deset hráčů z mého výběru. Takže pro nás vlastně neexistovala žádná příprava. Určitě je sympatické, že šampionát nově posunuli do lichých let, čímž se nekříží s mistrovstvím Evropy nebo světa a získal na větší vážnosti. Letos není nutné spěchat, hráči mají čas si odpočinout, doléčit šrámy. Taková možnost nám chyběla, což ovlivnilo naše výkony ve skupině.

LN Podle názoru Jakuba Dovalila se projeví úspěšnost jednadvacítky až podle toho, kolik hráčů se ujme v reprezentačním áčku. Souhlasíte s ním?
Já bych to rozdělil. Můžete mít kvalitní hráče, kteří se pak prosadí v áčku, a nemusíte Euro jednadvacítek vyhrát. Nebo naopak se vám podaří vyhrát šampionát, ale efekt pro áčko nebude zdaleka tak velký. Těžko se to předvídá.

LN Kdo vás z mistrovského kádru v pozdějších letech nejvíc překvapil?
Ti, kteří měli předpoklady, je také naplnili. Ať už se bavíme o Petru Čechovi, Tomáši Hübschmanovi nebo Davidu Rozehnalovi. Ale věřím, že dnešní hráči to můžou dotáhnout dál.

LN Čí talent naopak navzdory předpokladům příliš nerozkvetl?
Když jsme na turnaj postupovali, byl kapitánem Vašek Drobný. Z postu stopera měl slušný potenciál, který z různých příčin nenaplnil. Zvlášť když ho porovnám s Davidem Rozehnalem, který toho potom spoustu odehrál v reprezentaci i v řadě klubů. Ve 30 letech mohl být dnes Drobný na vrcholu, ale kope A třídu a komentuje fotbal v televizi. Je to škoda, ale neumím odhadnout, jak velkou roli v tom hrály zdravotní komplikace a kolik jiné příčiny.

LN V roce 2002 jste nevyužil Tomáše Rosického, ačkoliv věkem spadal do jednadvacítek. Podobná situace je nyní s Tomášem Necidem, který na mistrovství také nepojede. Vyplatí se hráče, kteří už mají jistotu u pozici v áčku, využít jen na jedinou akci?
Tomáš Rosický tehdy vyhrál německou ligu s Dortmundem, byl ve finále Poháru UEFA a patřil už mezi základní kameny áčka. Takže nejdřív byla snaha, aby za nás hrál, ale tušil jsem, že nápor by na něj byl příliš velký. On sám účast odřekl a nemělo smysl ho přemlouvat. Bojovat o Necida by se vyplatilo, ale je to zbytečné, když jsou k dispozici hráči, kteří jsou rovnocenní. Navíc jsou hladoví, a to je strašně důležitá vlastnost.

Autor: