Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kvalifikace má jasné počty: Češi musí vyhrát. A Slováci také

Sport

  3:22
PRAHA - Má za úkol vyburcovat fanoušky, ale jedno téma bude zřejmě pro moderátora Libora Boučka tabu: průběžný výsledek utkání Slovinců na Slovensku. Čeští fotbalisté chtějí dnes večer na Letné udělat proti Polsku první krok k baráži o mistrovství světa, ale stejně velká pozornost bude v ­tu chvíli upřena do Bratislavy.

Tomáš Rosický je v dobré náladě. foto: ČTK

On-line

Národní tým potřebuje, aby Slováci svého soupeře porazili, jenže informace o stavu utkání by mohla narušit české plány.

"Soustředíme se jen na sebe, na výsledku Slovinců stejně nemůžeme nic změnit," říká český kouč Ivan Hašek.

Ačkoliv v bitvě o klíčové druhé místo drží všechny trumfy právě Slovinsko, hráči se o informace ze Slovenska pídit nechtějí.

"Okolní vlivy by nám nepomohly. Nejdřív to stejně musíme zvládnout my proti Polsku," připomíná záložník David Jarolím. Čeští fotbalisté mají kromě domácího prostředí proti Polsku jednu velkou výhodu. Jejich soupeř je na tom ještě hůř, do Prahy přijel s ­novým koučem a nečekaně omlazeným kádrem.

"Máme ale jen o bod víc," upozorňuje Hašek. "Na podzim nás jasně porazili, mají vyspělé hráče. Nepodceňujeme je," dodává kouč.

Nedal na sobě znát ani špetku nervozity, přesto i on musí v duchu prosit Slováky, aby ho podrželi.

Důležité může být i skóre
Může to být totiž hodně krutý večer. Češi porazí Poláky, jejich ruce vyletí radostí k nebi, jenže fanoušci na tribunách už v té chvíli budou vědět, že vyhráli i Slovinci. A v té chvili by bylo prakticky po naději na šampionát.

"Člověk nesmí myslet na to, co by se stalo, kdyby... Je to jen sport," dodává Jarolím.

Nervozitu však zvyšuje třeba i­fakt, že Slováci na jaře ve Slovinsku prohráli.

"Mluvil jsem se svým spoluhráčem ze Sochaux Jokičem a cítil jsem, že je to pro ně šance, kterou nechtějí v žádném případě pustit. Přál jsem mu hodně štěstí, ale až v­dalším zápase," hlásil útočník Václav Svěrkoš.

Ten kvůli zranění z týmu vypadl a místo něj se zřejmě vedle Milana Baroše objeví Tomáš Necid. Právě oni by měli vytvořit útočné komando, které Česku vystřílí baráž.

Důležitý přitom může být dnes večer i počet gólů. Ještě před rokem by vás to nenapadlo, ale je to tak: Češi by měli Polákům a Severním Irům nastřílet co nejvíce branek pro případ, že by Slovinci na Slovensku uhráli bod.

Pak by totiž v posledním utkání rozhodovalo skóre, které mají Češi i Slovinci momentálně shodné. "Poctivě jsme se celý týden připravovali a věříme, že to na hřišti prodáme. Všichni vědí, o co hrají," tvrdí gólman a kapitán Petr Čech. ´Podle něj si český tým vůbec nepřipouští, že by naděje na záchranu pokažené kvalifikace pohasla.

"Naděje umírá poslední. Kdybychom nevěřili, nemuseli bychom tady přece vůbec být," vysvětluje Čech.

Rosický? Kouč zůstal tajemný
Ostatně naposledy v podobné situaci český tým nezaváhal. Před čtyřmi lety musel v posledním utkání ve Finsku také bezpodmínečně vyhrát, aby se dostal do baráže. A psychologickou bitvu zvládl s­lehkostí. I bez největších hvězd totiž vyhrál 3:0 a v následné baraži proti Norsku svůj postup dokonal.

"I kdyby to teď nevyšlo, jde o to, aby mohli být fanoušci na český tým hrdí. Že se nebudou bát zpívat hymnu nebo vytáhnout českou vlajku," připomíná svůj cíl Hašek.

Tu nejdůležitější informaci si však včera nechal pro sebe. Strategicky. Zvládne Tomáš Rosický v­případě potřeby odehrát celé utkání? "Tomáš je připravený," odpověděl Hašek stroze.

Autor:

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...