Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zvrat v boji o Euro: hodili mizerní Poláci záchranné laso Šilhavému? Češi mají postup ve svých rukou

Český trenér Jaroslav Šilhavý během utkání proti Faerským ostrovům foto:  Michal Růžička, MAFRA

Po místy až depresivním říjnovém reprezentačním srazu, fiasku v Albánii (0:3) a utrápené výhře nad Faerskými ostrovy (1:0), je to pro české fotbalisty i jejich trenéra Jaroslava Šilhavého nečekaná vzpruha. A velký zvrat: v pondělí 20. listopadu stačí národnímu týmu v Olomouci porazit Moldavsko, s kterým napoprvé v březnu v Kišiněvě remizoval 0:0, a postup na mistrovství Evropy ho nemine.
  23:56

Bez ohledu na cokoli dalšího.

A dokonce i bez ohledu na výsledek příštího zápasu v Polsku, který měl být pro český tým původně klíčový...

Ještě v neděli před devátou hodinou večer, kdy trenér Šilhavý a hráči hodnotili v Plzni před novináři těsné vítězství nad Faeřany, které zařídil v závěru z penalty kapitán Tomáš Souček, k tomu všechno směřovalo.

„Bude to speciální zápas. Doufám, že nám vyjde,“ pravil i záložník Michal Sadílek s výhledem na listopadový souboj ve Varšavě.

Jenže právě odtud asi hodinu před nedělní půlnocí přilétla do Česka nečekaně povzbudivá zpráva: Poláci v důležitém domácím utkání pouze remizovali s Moldavskem 1:1 a v zamotané skupině E tak zůstali třetí.

Aktuálně mají o bod méně než Češi, navíc odehráli o jeden zápas víc. I kdyby proto vzájemný domácí duel, který se hraje ve státní svátek 17. listopadu, zvládli, český tým se pak může na postupovou druhou příčku vrátit o tři dny později po utkání s Moldavskem.

1.Albánie641111:313
2.Česko63218:511
3.Polsko73139:910
4.Moldavsko62316:69
5.Faerské ostrovy70162:131

Mimochodem, také Moldavsko, aktuálně až 159. tým v žebříčku FIFA, má dvě kola před koncem kvalifikace naději na přímý postup na Euro, což by před rokem po losu skupiny kdekdo považoval za fantasmagorii.

Stejně tak málokdo tipoval, že jasným lídrem skupiny bude těsně před finišem zrovna Albánie. Tu v listopadu kromě omílaného Moldavska čekají ještě Faerské ostrovy, což je otloukánek skupiny. O postup by svěřence brazilského trenéra Sylvinha mohl připravit už jen zcela nevídaný kolaps. Stačí ji totiž jediné vítězství.

Zbývající zápasy

kvalifikační skupina E

17. listopadu
Polsko - Česko
Moldavsko - Albánie

20. listopadu
Česko
- Moldavsko
Albánie - Faerské ostrovy

Také českým fotbalistům se navzdory nepřesvědčivým podzimním výkonům i výsledkům najednou cesta do Německa, které vrcholný turnaj příští rok v létě pořádá, rázem otevřela dokořán.

Postoupit mohou už kolo před koncem, pokud porazí dosud bídné Poláky na jejich půdě a Moldavsko zároveň doma neskolí vedoucí Albánce.

I kdyby se však první scénář nakonec nenaplnil, ten druhý a zásadní bude platit každopádně: stačí v pondělí 20. listopadu vyhrát v Olomouci nad Moldavskem a český fotbal nebude ani poosmé v samostatné historii na mistrovství Evropy chybět.

Že by záchranné lano pro trenéra Šilhavého?

Výkonný výbor fotbalové asociace má už v úterý řešit jeho budoucnost. Poslední vývoj v kvalifikaci ovšem současnému kouči a jeho týmu nahrává.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...