Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kweuke: Bitva s Plzní je víc než derby se Slavií

Sport

  18:38
PRAHA - Útočník fotbalové Sparty Léonard Kweuke se před sobotní cestou k ligovému šlágru do Plzně povzbuzuje vzpomínkami na loňský vzájemný zápas, který rozhodl dvěma gólovými trefami. Kamerunský obr a největší ofenzivní zbraň pražského mužstva by rád i teď podobným kouskem pomohl svému týmu, který se s Plzní střetne v přímém souboji o první místo.

Léonard Kweuke ze Sparty (vlevo) se raduje se spoluhráčem Pavlem Kadeřábkem z druhého gólu v síti Příbrami foto: ČTK

"Na ten loňský zápas si pamatuju moc dobře, byl to super zážitek. Je to pro mě i motivace na sobotu," prohlásil Kweuke na dnešním setkání s novináři. Proti Plzni se trefil i v jarním utkání na Letné, kde ale jen zmírnil porážku 1:3.

Sám Kweuke má i díky své dobré osobní bilanci zápasy s Plzní rád. Duely s loňskými mistrem a účastníkem minulého ročníku Ligy mistrů osobně staví i nad velké pražské derby se Slavií. "Myslím, že s Plzní to jsou větší zápasy. Plzeň je nyní jako soupeř na vyšší úrovni. Loni byla v Lize mistrů, teď je jako my v Evropské lize. Mají hodně dobrý tým," řekl Kweuke.

ČTĚTE TAKÉ

Pětadvacetiletý forvard je na zápas pořádně nažhavený. I proto, že si minulou sobotu nezahrál za kamerunskou reprezentaci v kvalifikačním utkání na Kapverdských ostrovech, kde favorizovaný Kweukeho tým podlehl 0:2. "Trenér prostě ukázal na jiné hráče, já tentokrát šanci nedostal. I tak jsem byl na reprezentaci rád. Aspoň jsem po čase viděl staré kamarády," vysvětloval Kweuke.

Nemá obavy z toho, že by jej zdlouhavé cestování do Afriky a zpět před duelem v Plzni mohlo vykolejit. Přitom když se loni Kweuke vrátil ze zářijové reprezentační akce, přivezl si nadváhu i výron v kotníku, kvůli čemuž se do konce podzimní části na hřišti spíš jen trápil.

"Teď jsem v pohodě a cítím se dobře. Do Prahy jsem přijel už v pondělí, letěl jsem první třídou a měl i dost času na to, abych zrelaxoval a odpočinul si. Moc se do Plzně těším," podotkl Kweuke.

Kweuke nebude mít osobní obranu

Vnímá také očekávání sparťanských příznivců, kteří od něj v sobotu před plzeňskou brankou čekají velké manévry. "Dávat góly je prostě moje práce. A chci tím dělat radost našim fanouškům," líčil Kweuke.

Zaznamenal i zprávy z plzeňského tábora, podle nichž kouč Viktorie Pavel Vrba odmítl, že by Západočeši na Kweukeho chystali osobní obranu. "To jsem rád, hraje se mi pak přece jen o něco lépe," řekl Kweuke.

Duel s Plzní považuje za jeden z vrcholných zážitků podzimu, k zápasu ale nevzhlíží jako k takovému, který by měl mít klíčový vliv na další vývoj ligy. "Čeká nás teprve sedmé kolo. Před námi je spousta těžkých zápasů a ke každému musíme přistupovat stejně jako k tomu v Plzni. Ale kdybychom měli po sobotě náskok šesti bodů, bylo by to hodně povzbudivé," podotkl Kweuke, jehož Sparta nyní vede ligu s tříbodovým náskokem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...