Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejdražší a nejbizarnější přestup všech dob? Mbappého chtějí nenasytní Saúdové

Smůla, pak zklamání. Kylian Mbappé z Paris St. Germain poté, co video odhalilo, že jeho gól v osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu nemůže být kvůli ofsajdu uznán. foto: AP

Zkuste si představit, že by se to doopravdy stalo. Kylian Mbappé, nejzářivější fotbalová hvězda současnosti, by zamával Paříži, odmítl Real Madrid a kývl na monstrózní nabídku ze Saúdské Arábie. Na tu, která od pondělí leží na stole.
  19:42

Al-Hilál, tým, který během léta už z Evropy přilákal stopera Koulibalyho a záložníky Milinkoviče-Saviče s Nevesem, se odhodlal k troufalému tahu, jemuž by se ještě před pár měsíci dalo leda zasmát. Ale teď?

Když Saúdové za Mbappého nabízejí rekordních 300 milionů eur, v přepočtu přes sedm miliard korun, buďte si jistí, že to myslí vážně. Od Paříže dostali svolení s Mbappém vyjednávat a teď je jen na francouzském bomberovi, jak se rozhodne.

Může zdvořile odmítnout s tím, že ve čtyřiadvaceti nechce úprkem do Arábie ztratit šanci mazat z rekordních tabulek velikány Messiho s Ronaldem.

Ale také ho může omámit nepředstavitelně lukrativní smlouva, která podle americké televize CBS Sports hravě trumfne všechny fotbalové kontrakty světa: za jediný rok si může vydělat v přepočtu sedmnáct miliard korun, a pozor – pak zadarmo odejít, kam bude chtít.

Francouzský prezident Emmanuel Macron objímá Kyliana Mbappého po prohraném finále fotbalového mistrovství světa v Kataru.

Jedna sezona by pohádkově bohatým majitelům stačila, aby si mohli říct, že dokázali nemožné. Přesvědčit nejlepšího fotbalistu světa, aby šel hrát až 54. nejlepší soutěž? Pořád to zní naprosto bláznivě, takže se nedivte, pokud pohádkově bohatí majitelé Al-Hilálu přihodí ještě něco speciálního navrch.

Slíbí Mbappému post prezidenta klubu, až ukončí kariéru? Postaví mu před stadionem sochu z ryzího zlata? Dostane procenta z ropných obchodů, které Saúdům slouží jako hlavní zdroj téměř neomezeného bohatství?

Vše je možné, nedivte se ničemu.

Šance, že se Mbappé skutečně přesune do Rijádu, se může zdát titěrná, ale kdo sleduje, jak saúdská Pro League během léta sosá z Evropy jedno velké jméno za druhým, musí minimálně zpozornět. Zvlášť když pro Mbappého rozlučku s Paříží teď nastaly nejvhodnější možné podmínky.

Za rok mu končí smlouva.

Dal najevo, že pak touží odejít.

A na konci minulého týdne ho klub škrtl ze soupisky pro soustředění v Japonsku, což je jasný signál: monsieur Mbappé je na prodej.

Kylian Mbappé z PSG proměňuje pokutový kop v zápase proti Clermontu

Proč to všechno? Vždyť teprve před rokem podškrábl novou smlouvu, která mu zaručovala bizarní privilegia. Mohl spolurozhodovat o přestupech, mluvit do jmenování nového trenéra. Ale také si sám zvolit, jestli bude chtít dvouletý kontrakt prodloužit, což je klauzule, která Mbappému dala křídla, zatímco pro PSG je pohromou.

Hlavní postava projektu, jejž zastřešují katarští miliardáři, už na konci sezony oznámila, že jednostrannou opci neuplatní, takže šéfům zůstaly najednou jen dvě možnosti: prodat letos, nebo nechat za rok odejít zadarmo.

Co by se Pařížanům zamlouvalo víc, je jasné, proto teď bleskově kývli na saúdskou nabídku a čekají, jestli zareaguje i Real Madrid, který Mbappého nahání už roky.

Kylian Mbappé z PSG se pokouší o střelu před bránícím Leonem Goretzkou z Bayernu.

Vyloučit se nedá ani to, že celá situace skončí patem, jenž nebude vyhovovat nikomu. Pokud Mbappé odmítne stěhování na východ a Real (nebo kdokoli jiný) se nebude chtít plácnout přes kapsu, může reprezentační kapitán za trest prosedět sezonu na lavičce.

Paříž totiž v poslední době dokázala, že na hvězdy umí zadupat a móresy jim tolerovat nebude. Mastnou pokutu vyfasoval i superman Messi, když si troufl bez svolení odcestovat právě do Saúdské Arábie, a prezident klubu Al Chelajfí pak v kabině hráčům zostra oznámil: „Kdo nám chce dělat milost tím, že tu zůstane, může klidně jít. Nikdo z vás není víc než klub.“

Jenže na to měl asi myslet, když Mbappému připravoval loňskou bláznivě velkorysou nabídku. Jeho klenot by teď nemusel uvažovat o jiné, ještě šílenější.

Sci-fi mise zjevně lákají Saúdy ze všeho nejvíc, a kdyby klapla i tahle, zbyla by fotbalovému světu jediná jistota.

Že už nikdy nebude jako dřív.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...