Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Macronova hra o Mbappého. Francouzskou hvězdu chce v Paříži udržet i prezident

Francouzský prezident Emmanuel Macron objímá Kyliana Mbappého po prohraném finále fotbalového mistrovství světa v Kataru. foto: ČTK

Do přesvědčování Kyliana Mbappého o setrvání v PSG se zapojil – stejně jako loni v létě – i francouzský prezident Emmanuel Macron. Moc dobře si uvědomuje, že případnou ztrátou fotbalové hvězdy by významně utrpěla úroveň a reputace tamní nejvyšší soutěže.
  15:07

Už když se minulý rok horlivě řešilo, zda Mbappé zamíří do vysněného Realu Madrid, nebo setrvá v Saint Germain, sehrál Macron roli v přemlouvaní útočníka pro druhou zmíněnou variantu.

Opakovaně s ním hovořil, snažil se jej přimět, aby místo odchodu do Španělska zůstal v rodné zemi.

Letos znovu.

„Netuším, jak se věci mají, ale pokusím se prosadit, aby Kylian zůstal,“ citoval francouzskou hlavu státu server RMC Sport.

Zatímco loni byl fotbalista z kontaktu s prezidentem unešený a líčil, jak bláznivé bylo, že s ním mluvil o své budoucnosti, nyní při otázce na podobné téma koulel očima a kroutil hlavou. Zajídá se mu, že na srazu francouzské reprezentace je středem pozornosti a ne v souvislosti s národním týmem.

Čtyřiadvacetiletý střelec na tiskovce před duelem s Gibraltarem jen zopakoval svůj úmysl v PSG zůstat pro nadcházející sezonu.

„Jaký vliv má pan prezident? Na mou kariéru dnes v roce 2023 žádný,“ uvedl Mbappé. „Chce, abych zůstal v Paříži, já chci totéž, takže jsme na stejné vlně. Jsem připravený se do PSG vrátit na předsezónní přípravu.“

Podle francouzských médií však klub není spokojený s tím, jak se Mbappé rozhodl. Šéfové PSG jsou po Mbappého dopisu, v němž informoval o nezájmu aktivovat opci a prodloužit kontrakt do roku 2025, otevření prodeji své největší hvězdy už letos, aby o něj za rok nepřišli bez náhrady.

„Dopis ještě nikoho nezabil, nemyslím si, že jsem tím někoho urazil,“ reagoval Mbappé.

Mbappé, jehož pařížský celek minulý rok udržel rekordní smlouvou s gigantickým podpisovým bonusem a unikátními spolurozhodovacími pravomocemi na úrovni sportovního úseku klubu, úmysl odejít v létě 2024 písemně sdělil vedení na začátku týdne.

„Nemusím nic vysvětlovat. Lidé to mohou rozebírat a kritizovat mě, já vím, proč dělám, co dělám. Veřejnost nemá všechny informace,“ dodal.

Nejvýznamnějším zájemcem o jeho služby je Real Madrid, předloni na něj do Paříže zaslal oficiální nabídku, loni byl velmi blízko podpisu, ale Mbappé se nakonec i vlivem dechberoucích podmínek rozhodl zůstat v St. Germain.

V uplynulé sezoně získal s PSG pátý titul ve francouzské lize, přispěl k němu 29 góly ve 34 zápasech. Dlouhodobě však bohatému klubu schází úspěch v Champions League a Mbappé cítí, že jinde bude mít větší šanci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!