Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Posun v sáze Mbappé, nejdražší přestup dějin? Emír prý kývl na obchod s Realem

Fotbalista Kylian Mbappé po prohraném finále mistrovství světa v Kataru. Utěšuje ho i emír Tamím bin Hamad bin Chalífa Sání, vlevo je prezident FIFA Gianni Infantino, vpravo prezident Francie Emmanuel Macron. foto: ČTK

Se všemi bonusy by se cifra za přestup Kyliana Mbappého mohla vyšplhat až ke 250 milionům eur, což je v přepočtu takřka šest miliard korun. Zákulisní hráči z Francie mluví o hotovém obchodu, schválit ho už měl i katarský emír, majitel Paris St. Germain. Příští stanice? Real Madrid.
  15:33

O zásadním posunu v sáze, která se v posledních letech vrací opakovaně, píše kromě uznávaného italského novináře Fabrizia Romana také web PSG Community, obvykle dobře informovaný server o dění uvnitř nejbohatšího francouzského klubu.

„Je rozhodnuto. Kylian opustí Paříž!“

Rok před koncem kontraktu, který už odmítl prodloužit.

Ale taky pouhý rok poté, co ho klub k setrvání přiměl gigantickým podpisovým bonusem i unikátními spolurozhodovacími pravomocemi na úrovni sportovního úseku klubu.

Dlouho se zdálo, že Mbappé a jeho tým vodí při jednání pařížské šéfy tam, kam potřebuje. Že si v rámci klubu může dělat tak trochu, co se mu zrovna zachce. I prezident Emmanuel Macron opět zopakoval: „Pokusím se zasadit o to, aby Mbappé ve Francii zůstal.“

Jenže katarskému vedení zřejmě definitivně došla trpělivost.

Když čtyřiadvacetiletý fotbalista na začátku měsíce oznámil, že stávající smlouvu v klubu neprodlouží, dodal sice, že hodlá stávající kontrakt dodržet a zůstat do léta 2024.

Nyní však měl od vedení klubu dostat jednoznačné ultimátum: „Zůstaneš a podepíšeš, nebo končíš!“

„Teď už je jasné, že PSG chce Mbappého prodat okamžitě,“ potvrzuje i Fabrizio Romano.

Paříž logicky nechce přijít o nejcennější zboží, které má odejít příští léto bez odstupného. I proto si už katarský emír Tamím bin Hamad bin Chalífa Sání, jenž prostřednictvím státního finančního fondu klub vlastní, plácl s Florentinem Pérezem, šéfem Realu Madrid.

Ve Španělsku dokonce koluje, že přestup měl Mbappému před svým odchodem do zámořského Interu Miami schválit i Lionel Messi: „Rád bych tě sice viděl v Barceloně, ale pokud musíš jít do Realu, tak běž. Potřebuješ pořádný vítězný projekt.“

Což v Paříži nenašel.

Slavný St. Germain jako by se neustále točil v kruhu.

S hvězdami, které v průběhu let přivedl, sice kraloval ve francouzské lize, jenže na evropské scéně pouze jednou postoupil do finále Champions League a prohrál. Pravidelně střídá trenéry, kteří narážejí na nezměrná ega v kabině.

To Real naopak s Viníciusem, Tchouaménim či Bellinghamem staví tým budoucnosti a po odchodu Karima Benzemy do Saúdské Arábie by do něj Mbappé zcela přirozeně zapadl.

O bílém dresu navíc vždycky snil, což nikdy netajil. Teď je transfer podle všeho blízko.

„Podle našich informací by přestup mohl do kasy pařížského klubu přinést rovnou 200 milionů euro s tím, že pokud Mbappé v dresu Realu získá Zlatý míč, přiskočí dalších 50 milionů,“ píší insideři z webu PSG Community.

Jiné zdroje mluví o celkové částce o padesát milionů nižší. Tak jako tak mají být katarský emír a Florentino Pérez na úrovni klubů na všem dohodnutí.

I proto teď zřejmě záleží na samotném hráči, který je pod tlakem okolností.

Real mu podle deníku Marca chystá nabídku s roční gáží až 25 milionů eur (téměř 600 milionů korun), ne-li víc.

Otázkou tam zřejmě už není, jestli Real Mbappého získá, ale spíš kdy se tak stane a za kolik.

Nejdražším přestupem historie je stále ten Neymarův: v roce 2017 šel z Barcelony právě do Paříže za 222 milionů eur.

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....