Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Smlouva do 2029 a výrazně nižší mzda. I tak má Mbappé v Realu před podpisem

Pařížský útočník Kylian Mbappé se raduje ze svého gólu. foto: Reuters

Čeká se už pouze na oficiální razítko a podpis. Kylian Mbappé bude od léta hráčem Realu Madrid, čímž si splní dávný dětský sen. Kvůli přestupu do Španělska kývl francouzský fotbalista i na výrazné snížení své roční mzdy.
  9:50aktualizováno  10:17

Podle informací BBC dostane v královském klubu 15 milionů eur ročně, což je v přepočtu asi 381 milionů korun. V zámožném Paris St. Germain doposud přitom - a teď se podržte - bral v základu třináctinásobek, konkrétně 200 milionů eur za rok.

Není to ovšem tak jednoduché.

Mbappé po dohodě s Florentinem Pérezem, prezidentem Realu, samozřejmě dostane i významný podpisový bonus ve výši 150 milionů eur (asi 3,8 miliardy korun), rozložený do pětiletého splátkového kalendáře.

Zároveň mu zůstane stejný podíl osobnostních práv, které jsou pro hvězdy jeho formátu výrazným zdrojem dalších příjmů.

Po dlouhých měsících se tak konečně blíží finále zdlouhavé přestupové ságy. Mbappé už byl na odchodu z Paříže několikrát, ale katarští šejkové ho pohádkovými odměnami i výhodami několikrát přiměli zůstat.

Pod Eiffelovkou vydržel celkem šest let. Do Realu zamíří jako volný hráč, byť za něj Paris St. Germain v létě 2018 zaplatilo Monaku 180 milionů eur (tehdy 4,7 miliard korun), což je dodnes druhá nejvyšší přestupová suma v historii.

Loni pak francouzský klub i samotný hráč odmítli finančně zcela ustřelenou nabídku ze Saúdské Arábie.

O úmyslu odejít právě do Realu informoval pětadvacetiletý Mbappé vedení PSG minulý týden. S francouzským celkem získal pět titulů, ale nikdy to nedotáhl k vysněnému triumfu v Champions League.

S Madridem by měl mít větší šanci.

Vždyť Real tvoří nesmírně silný tým pro budoucnost: Bellingham, Vinícius Júnior, Tchouaméni, Camavinga, Rodrygo a k nim právě Mbappé. Ač si ve srovnání s Paříží finančně pohorší, na Santiago Bernabéu bude francouzská raketa i tak nejlépe placeným klenotem.

Mbappé je mistrem světa z roku 2018. Na posledním šampionátu v Kataru dovedl Francouze do finále, ve kterém nasázel hattrick, ale i tak podlehl Argentině s Lionelem Messim.

Za národní tým dosud odehrál 75 zápasů a dal 46 branek. Spoustu dalších však ještě přidá.

Autoři: ,