Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Legendární fotbalista Charlton, který před lety přežil pád letadla s hráči Manchesteru, onemocněl demencí

Bobby Charlton foto: Twitter.com/@SBCFoundation

Manchester - Anglické fotbalové legendě Bobbymu Charltonovi byla diagnostikována demence. O mozkové chorobě třiaosmdesátiletého mistra světa z roku 1966 informoval list Telegraph se svolením jeho manželky Normy, jež doufá, že by povědomí o diagnóze slavného fotbalisty mohlo pomoci ostatním.
  16:46

Zpráva o Charltonově onemocnění přišla po dva dny po úmrtí jeho bývalého spoluhráče Nobbyho Stilse a po červencové smrti jeho staršího bratra Jacka, kteří oba trpěli demencí.

Charlton byl klíčovým hráčem anglického týmu, jenž v roce 1966 na domácí půdě vybojoval pro kolébku fotbalu první a dosud poslední titul mistrů světa. V tomtéž roce také získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy.

V roce 1958 Charlton přežil mnichovskou leteckou tragédii, při níž zahynulo osm jeho spoluhráčů z Manchesteru United. O deset let později dovedl „Rudé ďábly“ k prvnímu triumfu v Poháru mistrů, když ve finále proti Benfice vstřelil dva góly.

Charltonových 249 branek v Manchesteru United a 49 gólů v anglické reprezentaci překonal až v nedávných letech Wayne Rooney.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...