Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Letná jako Eden: ploty kolem hřiště jsou pryč

Sport

  9:09
PRAHA - Sparta svým příznivcům věří natolik, že mezi nimi a hřištěm odstranila železnou bariéru. Novinku ale otestují až v říjnu obávaní fanoušci Polska.

Ani v Edenu nechyběla pyrotechnika. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Ledy v českém fotbale tají. Fanoušci, dosud považovaní za potenciální výtržníky a chuligány, se pomalu mění ve vážené hosty.

Důkazem, že napjaté vztahy po letech střídá vstřícnost a důvěra, je krok Sparty, která se na svém stadionu rozhodla odstranit masivní ploty mezi hledištěm a hřištěm.

"Fandím tomu. Když přijdu do divadla, také se nedívám přes mříže. Určité obavy ale mám," přiznává bezpečnostní expert fotbalového svazu Miroslav Platil.

Sparta následuje příklad Slavie, která se k riskantnímu kroku rozhodla už loni při otevření nového Edenu. "Nechali jsme fanoušky hlasovat, co by chtěli na Letné změnit, a 80 procent z nich se vyslovilo pro zrušení plotů," říká obchodní ředitel klubu Michal Viktorin. Na Letné tak až na sektor hostujících fanoušků bude dolní řady sedadel oddělovat od trávníku jen úzký betonový pruh a pořadatelé.

"Dlouho jsme tento krok zvažovali, uvědomujeme si, že je to trochu riziko," přiznává mluvčí klubu Ondřej Kasík, podle kterého bude odstranění plotů doprovázet i zkvalitnění pořadatelské služby. "U Slavie se také všichni báli, že snadný přístup na hřiště fanoušci brzy zneužijí, ale nakonec se ukázalo, že to i bez plotů jde docela dobře," připomíná Platil.

Spartu odstranění bariéry přišlo na statisíce korun. Právě letenský klub má přitom se svými fanoušky největší problémy, kvůli vhozenému dělbuchu za ně také na jaře jako jediný český klub pykal. "Spousta lidí teď ale k výtržnostem ztratí motivaci. Už nebudou mít možnost prokazovat svoje hrdinství tím, že přelezou plot. Žádný tam nebude," tvrdí Platil.

Bez plotů se sice obejdou i na jiných tuzemských stadionech, ale na rozdíl od Letné spoléhají na to, že fanoušky ke vstupu na hřiště odradí výška tribuny. Sparťanští příznivci si poprvé neznámého komfortu na stadionu užijí už v úterý při utkání 3. předkola Ligy mistrů s Panathinaikosem.

Spartě by měl znovu pomoci i prodej vstupenek na jméno, který hodlá při rizikových utkáních po klubech vyžadovat i fotbalový svaz. "Pravděpodobně se to bude týkat zápasů se Slavií, Ostravou nebo Brnem," naznačuje Kasík. Prvním velkým testem "přívětivější" Letné však bude až říjnový kvalifikační zápas reprezentace. Sparťanský stánek totiž prověří divocí fanoušci Polska. "Jsem zvědavý, jak to dopadne," říká Platil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!