Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Liberci pouhá účast ve finále nestačí

Sport

  9:27
PRAHA - Dva týmy v rozdílném rozpoložení se střetnou dnes ve finále Poháru ČMFS. Zatímco Slovan Liberec postupem do finále už splnil svůj úkol a zajistil si účast v Poháru UEFA, fotbalisté Sparty se budou snažit částečně zachránit pokaženou sezonu.

Trenér Škorpil a útočník Nezmar z Liberece. foto: ČTK

Naděje na zisk titulu už mají minimální, a tak se budou snažit zažehnat nebezpečí, že poprvé od roku 2002 budou bez některé z trofejí. V sobotu se oba týmy střetnou znovu v posledním ligovém kole.

Sparťané od roku 2001 pravidelně střídají sezony, v nichž vyhrávají ligu a domácí pohár. Mistrovské tituly získávají tradičně v lichých letech, v sudých s výjimkou sezony 2001/02 si náladu spraví vždy v druhé nejvýznamnější soutěži. Loni se jim jako prvnímu týmu v samostatné české historii podařilo získat double.

Letos se jim to stále ještě může povést znovu, ale podobný cíl je už hodně vzdálen. O to více hodlá nejbohatší český klub vsadit na úterní finále, v němž už mužstvo nepovede trenér Michal Bílek. Vaz mu zlomily dvě poslední ligové prohry a přestože sám měl v plánu odejít až po sezoně, v neděli byl na zbývající dvě utkání nahrazen Jozefem Chovancem.

Liberečtí budou vystupovat na Strahově jako domácí, ale pražská půda spíše dělá z favorita přes současné potíže soupeře. Jenže Severočeši mohou hrát v klidu. V lize se zachránili už počátkem jara, účast v Poháru UEFA si vybojovali samotným postupem do finále, protože Sparta jde do předkola Ligy mistrů. Každý další úspěch Slovanu bude nad plán.

Zápas začne v 17:00 na stadionu Evžena Rošického na Strahově, kde se pohárové finále odehraje možná naposledy. Už letošní zápas se měl uskutečnit na novém stadionu v Edenu, ale nakonec z toho z bezpečnostních důvodů sešlo. Zápas vysílá přímo ČT2.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...