Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Liberec se ve finále Poháru ČMFS utká se Spartou

Sport

  23:36
Liberec - Fotbalisté Liberce postoupili přes Brno do finále Poháru ČMFS a už teď mají jistotu, že si v příští sezoně zahrají Pohár UEFA. Ve finálovém duelu se totiž utkají s pražskou Spartou, a i kdyby prohráli, do evropského poháru se dostanou, protože Sparta bude hrát předkolo Ligy mistrů.

Liberecký Miroslav Holeňák (vpravo) a Aleš Besta z Brna v odvetném semifinálovém utkání Poháru ČMFS. foto: ČTK

Severočeši dnes v semifinálové odvetě vyhráli 2:1. Brno sice vedlo po brance Doška, ale v 78. minutě se o klíčové vyrovnání, které by domácím stačilo k postupu, postaral Nezmar. V třetí minutě nastaveného času pak liberecký úspěch zpečetil druhým gólem střídající Smetana. Finále poháru mezi Libercem a Spartou se uskuteční v úterý 13. května na stadionu Evžena Rošického v Praze.

Liberečtí fotbalisté v důležitém zápase, který sami označili za vrchol sezony, mohli využít toho, že mají víc sil než soupeř. V dnešní základní jedenáctce se totiž objevil jediný hráč, záložník Dohnálek, který nastoupil i v zahajovací sestavě v nedělním ligovém duelu s Českými Budějovicemi. Naopak Brňané museli vstřebat těžkou vítěznou bitvu na Spartě, po níž byl ohrožen start klíčových opor Trousila a Polácha.

Na Brňanech ale pod Ještědem nebyl nahuštěný program posledních dnů znát, a protože si uvědomovali nutnost vstřelení alespoň jedné branky, vyrukovali na Liberec s odvážnou a ofenzivní hrou. Po 14 minutách mohl dobrý nástup korunovat Polách, který po skvělé kombinaci se Střeštíkem pálil do tyče.

Liberec si na svoji první velkou možnost musel počkat o deset minut déle a po chybě stopera Dvorníka také Keričova přízemní rána volala po brance. Pak na hřišti vládly hlavně dobré obrany, i přesto svižný fotbal nenudil.

Kerič mohl svůj tým přiblížit k vysněnému finále i chvíli po poločase, jenže po Nezmarově přiťuknutí jej vychytal Lejsal a chorvatský útočník, který se na jaře blýskl šesti ligovými trefami, tak neukončil své tápání v koncovce a měsíční čekání na gól. Na druhé straně si na Hauzra po dravém úniku nepřišel ani Besta, jehož pokusu chyběla hlavně přesnost.

Brňané se dočkali až v 64. minutě a hodně jim nahrál i kiks libereckého brankáře Hauzra. Ten neudržel slabou Pavlíkovu střelu z hranice pokutového území a Došek bez potíží doklepl míč do brány.

Za další čtyři minuty mohl Liberec dorazit Besta, který však po zaváhání stopera Holeňáka nezvládl zakončit nadějný brejk. A Došek zase trestuhodně zahodil hlavičkový pokus z malého vápna. Rozhození Severočeši pak měli i štěstí, když Bestovu gólovou hlavičku zastavil zdvižený praporek asistenta, signalizujícího ofsajd.

V době největšího zmaru přesto Liberec dokázal nečekaně odpovědět. Dvanáct minut před koncem se Slovanu povedla akce na pravé straně hřiště, míč putoval od Keriče a Dorta před opuštěnou branku a Nezmar prudkou hlavičkou vstřelil pro Liberec spásný gól. Brňané v závěru vsadili na maximální riziko, jenže v třetí minutě nastaveného času je dalším gólem připravil o zbytky nadějí střídající Smetana.

Brňané tak musejí doufat, že se do Poháru UEFA, kde naposledy startovali před 11 lety, dostanou z ligové soutěže, kde stále usilují o třetí místo. Hodně napoví už sobotní duel, kdy hostí právě Liberec.

Výsledek:  FC Slovan Liberec - 1. FC Brno 2:1 (0:0)

Branky: 78. Nezmar, 90+3. Smetana - 64. Došek. Rozhodčí: Makovička - Filípek, Pokorný. ŽK: Košťál, Kerič, Nezmar, Hauzr - Střeštík. Diváci: 4665. První zápas 2:2, postupuje Liberec.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!