Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neapol zahodila penaltu, srovnala pozdě a v LM končí. Dál jde AC Milán i Real

Olivier Giroud z AC Milán slaví trefu proti Neapoli. foto: AP

Fotbalová Liga mistrů zná první semifinalisty. AC Milán ve druhém duelu proti Neapoli remizoval 1:1 a díky jednogólovému vítězství z úvodního klání postupuje. Oba celky nevyužily nařízené pokutové kopy. Dál jde také obhájce trofeje Real Madrid, který i podruhé porazil Chelsea 2:0, obě trefy zařídil Rodrygo.
  23:02aktualizováno  23:31

Real zdolal Chelsea ve stejné fázi soutěže jako před rokem a čtvrtfinále zvládl pojedenácté v řadě. Se 14 triumfy nejúspěšnější celek v historii Ligy mistrů zároveň prošel do semifinále pojedenácté z posledních 13 sezon. V něm se utká s vítězem dvojzápasu mezi Bayernem Mnichov a Manchesterem City, který ovládl první zápas 3:0.

Duel v Neapoli gólově otevřel ve 43. minutě Olivier Giroud, který předtím neproměnil penaltu. Z pokutového kopu neuspěl ani deset minut před koncem domácí Kviča Kvaracchelija a ve třetí minutě nastavení stihl už jen srovnat Victor Osimhen. AC Milán čeká v semifinále lepší z dvojice Inter Milán - Benfica Lisabon, první zápas vyhrál Inter 2:0.

Neapol v úvodní dvacetiminutovce dostala soupeře pod tlak, který ale vyvrcholil paradoxně velkou příležitostí pro AC Milán. Rui zfauloval ve vápně Leaa, Giroud ale z penalty brankáře Mereta nepřekonal.

Šestatřicetiletý francouzský útočník se dočkal ve 43. minutě. Leao prošel z vlastní poloviny přes tři protihráče až do pokutového území a předložil míč Giroudovi, jenž neměl problém po pěti soutěžních zápasech ukončit své čekání na gól. V tu dobu už nebyli na hřišti domácí Rui s Politanem, oba museli vystřídat kvůli zranění.

Neapol se svým soupeřem prohrála před dvěma týdny doma 0:4, branku nevstřelila ani před týdnem na San Siru a dlouho se nemohla prosadit ani ve třetím dubnovém vzájemném zápase. I proto, že Kvaracchelija nevyzrál na Maignana z penalty nařízené po Tomoriho ruce v pokutovém území.

Victor Osimhen z Neapole si vytváří prostor mezi protihráči z AC Milán.

Prosadil se až uzdravený kanonýr Osimhen, jenž se vrátil do základní sestavy poprvé od poloviny března. Ani pátá trefa nejlepšího střelce Serie A v aktuálním ročníku Ligy mistrů ale Neapoli k premiérovému postupu do semifinále nepomohla.

AC Milán zvládl i čtvrtý dvojzápas proti italskému týmu, ke kterému v play off milionářské soutěže nastoupil. V semifinále LM je posedmé, čímž vyrovnal italský rekord Juventusu.

První poločas souboje dvou posledních vítězů Ligy mistrů nabídl po jedné velké šanci na straně Chelsea i Realu. Rodrygova rána z pravé strany skončila na tyči a domácího Cucurellu krátce před pauzou vychytal tváří v tvář skvělým zákrokem Courtois, jenž v londýnském klubu odchytal v letech 2014 až 2018 čtyři sezony.

Brankář Thibaut Courtois z Realu Madrid se chystá na zákrok proti střele Marca Cucurelly z Chelsea.

Domácí nezvrátili skóre na svou stranu ani po změně stran a nevyhráli sedmý soutěžní duel v řadě. Real se v úvodu první půle vymanil z tlaku a v 58. minutě zakončil brejk nadvakrát Rodrygo. Brazilský křídelník navíc přidal v 80. minutě pojistku po Valverdeho přihrávce před prázdnou bránu. Madridský velkoklub tak v play off vyřadil po Liverpoolu i další anglický celek.

Kapitán Realu Benzema oslavil vítězstvím 150. start v Lize mistrů, který si připsal jako pátý hráč v historii. Chelsea prohrála i čtvrtý soutěžní zápas pod vedením staronového trenéra Lamparda, jenž bude u mužstva jako dočasný kouč do konce sezony.

Liga mistrů
Čtvrtfinále 18. 4. 2023 21:00
SSC Neapol SSC Neapol : AC Milán AC Milán 1:1 (0:1)

první zápas 0:1 - postupuje tým AC Milán

Góly:
90+3. Osimhen
Góly:
43. Giroud
Sestavy:
Meret – Di Lorenzo (C), Rrahmani (74. Östigaard), Jesus, Rui (34. Olivera) – Ndombèlé (63. Elmas), Lobotka, Zieliński (75. Raspadori) – Politano (34. Lozano), Osimhen, Kvaracchelija.
Sestavy:
Maignan – Calabria (C), Kjaer, Tomori, T. Hernández – Krunić, Tonali – B. Díaz (59. Messias), Binnásir, Leão (84. Saelemaekers) – Giroud (68. Origi).
Náhradníci:
Gollini, Idasiak – Bereszyński, Gaetano.
Náhradníci:
Mirante – Ballo-Touré, De Ketelaere, Florenzi, Gabbia, Kalulu, Pobega, Rebić, Thiaw.
Žluté karty:
45+7. Di Lorenzo, 90+4. Olivera
Žluté karty:
45+1. T. Hernández, 45+6. Maignan
Přejít na on-line reportáž
Liga mistrů
Čtvrtfinále 18. 4. 2023 21:00
Chelsea FC Chelsea FC : Real Madrid CF Real Madrid CF 0:2 (0:0)

první zápas 0:2 - postupuje tým Real Madrid CF

Góly:
Góly:
58. Rodrygo
80. Rodrygo
Sestavy:
Arrizabalaga – Chalobah, T. Silva (C), W. Fofana – James, Kanté, E. Fernández (67. Sterling), Kovačić, Cucurella (67. Mudryk) – Gallagher (67. Félix) – Havertz (77. Mount).
Sestavy:
Courtois – Carvajal (82. N. Fernández), Militão, Alaba (46. Rüdiger), Camavinga – Valverde, Kroos (76. Ceballos), Modrić – Rodrygo (82. Asensio), Benzema (C) (71. Tchouaméni), Vinícius Júnior.
Náhradníci:
É. Mendy – Azpilicueta, Hall, Chukwuemeka, Loftus-Cheek, Pulišić, Zakaria, Zíjáš.
Náhradníci:
L. López, Lunin – M. Díaz, E. Hazard, Odriozola, Vallejo, Vázquez.
Žluté karty:
34. Cucurella, 50. James, 89. Mudryk
Žluté karty:
22. Militão

Rozhodčí: Orsato – Carbone, Giallatini (vš. ITA)

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...