Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pachuť a konec nadějí na postup. Slávistky v Lize mistryň podlehly Brannu

Diana Bartovičová ze Slavie se diví u rozhodčí Marie Caputiové po neuznání gólu. foto: ČTK

Slávistické fotbalistky mají za sebou svůj poslední domácí zápas v letošním ročníku Ligy mistryň. S norským Brannem prohrály 0:1. V závěru první půle jim rozhodčí neuznala nejspíš regulérní gól, o výhře děvčat v černém nakonec rozhodla po hodině hry Gauptová.
  21:34

Slávistky už mají jistotu, že ze skupiny nepostoupí. K naději musely porazit Brann o dva góly, což se nepovedlo. Zůstaly na třetím místě tabulky se čtyřmi body, druhý Brann má bodů deset a slaví postup do čtvrtfinále Ligy mistryň.

Na závěr skupiny zamíří české šampionky do Francie, kde se 31. ledna utkají s Olympiquem Lyon.

Z Norska dorazily do Česka tři autobusy fanoušků. Ti se zahřívali neustálým povzbuzováním, k němuž se s chutí přidávalo i pár stovek fanoušků Slavie. V Mladé Boleslavi, kde se zápas odehrál kvůli výměně trávníku v Edenu, tak nakonec panovala dost možná lepší atmosféra než na běžném ligovém zápase mladoboleslavských mužů.

Slávistky, povzbuzené výhrou 1:0 nad St. Pöltenem z minulého týdne, vyběhly s jedinou změnou v sestavě. Nemocnou Khýrovou nahradila na levé lajně Stackpoleová.

Diana Bartovičová (vlevo) ze Slavie uniká Signe Gaupsetové z Brannu.

Úvodní minuty patřily Brannu, jenže svižné kombinace končily před šestnáctkou, brankářka Lukášová byla téměř bez práce. A tak se probral domácí tým. Hrozba přicházela z rohových kopů. Po prvním vyplavala ve vápně Szewieczková, ale její hlavička mířila mimo branku.

Další roh, další nebezpečí. Tentokrát přízemní střela Černé, jež protáhla brankářku Mikalsenovou, jedničku norské reprezentace. Stejně jako další utažená rána Szewieczkové, uzdravené a hrající ve velké pohodě.

Závěr první půle opět patřil norským mistryním. Načančaný centr kapitánky Kvammeové orazítkoval tyč!

Diváci už odcházeli na čaj a klobásu, když přišel další roh slávistek. Humbuk ve vápně, míč v síti, euforie.... Jenže italská sudí Caputiová měla jiný názor: Gól neplatí. Faul? Ruka? Těžko říct. Těžko pochopit. Není divu, že i trenér Karel Piták, kterému se ráno narodila dcerka Rozárka, vypěnil a schytal žlutou kartu za řeči.

Po změně stran se přece jen měnilo skóre. Gaupsetová, osmnáctiletá naděje norské kopané, se protáhla po levé straně, nahrávala před branku, avšak Lukášová si míč nešťastně srazila za sebe.

Slavia tlačila balony do vápna, ve druhém poločase vystřelila šestkrát, Brann jedinkrát. Rohy? 10:2. Nic nezmohla ani pětice střídajících hráček v čele s keňskou střelkyní Nekesaovou. Kýžený gól červenobílých, druhý v Lize mistryň, nepřišel. Minimálně bod by si přitom české šampionky zasloužily. A teď? Směr Lyon, kde mohou jen překvapit.

5. kolo skupiny B 25. 1. 2024 18:45
SK Slavia Praha SK Slavia Praha : Brann Bergen 0:1 (0:0)
Góly:
Góly:
65. Lukášová (vla.)
Sestavy:
Lukášová – Šlajsová (81. Veselá), Bendová, Bartovičová (C), Xiaová – McLaughlinová, Černá – Krejčiříková (81. Divišová), Szewieczková (72. Šurnovská), Stackpoleová (81. Morávková) – Křivská (72. Nekesaová).
Sestavy:
Mikalsenová – Steneviková, Tynniläová, Anasiová (59. Ritterová) – Kvammeová (C), Kiellandová (82. Eide Lieová), Hauglandová, Bratbergová Lundová – Engesviková, Gaupsetová (82. Renmarková) – Crummerová (72. Eikelandová).
Náhradníci:
Fuchsová, Bryscejnová – Morávková, Divišová, Nekesaová, Košíková, Keeneová, Šurnovská, Necidová, Veselá, Kroupová, Růžičková.
Náhradníci:
Stavenesová – Ritterová, Eikelandová, Svendheimová, Renmarková, Eide Lieová.
Žluté karty:
. Piták (trenér)
Žluté karty:
26. Kiellandová, 68. Crummerová

Rozhodčí: Caputiová – Di Monteová, Trasciattiová (ITA)

Tabulka:

1.Lyon541023:313
2.Brann53117:610
3.Slavia Praha51131:114
4.St. Pölten50141:121

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...