Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zraněný trenér a zrušené utkání. Fanoušci Marseille zaútočili na autobus Lyonu

Poškozený klubový autobus Lyonu po útoku fanoušků Marseille před vzájemným utkáním. foto: AP

Kvůli napadení klubového autobusu fotbalistů Lyonu se neodehrál nedělní zápas 10. kola francouzské Ligue 1. Útok měli na svědomí fanoušci soupeře, tedy domácího Marseille. Krvavým zranění ho odnesl trenér Fabio Grosso, rozhodčí následně večerní utkání odvolal krátce před výkopem.
  23:27aktualizováno  23:30

Podle médií napadli fanoušci Marseille autobus Olympique při cestě na Stade Vélodrome a házeli po něm kameny. Při útoku utrpěl zranění v obličeji trenér Grosso, jenž si při příchodu na stadion zakrýval tvář rukama pokrytýma krví. Kromě něj byl v oblasti hlavy poraněný také jeho asistent Raffaele Longo, jak uvedl Lyon v prohlášení.

Na sociálních sítích se pak objevily záběry Grossova zranění, z nich nejvážněji vypadala tržná rána nad levým okem.

Obrazovka na stadionu Marseiller upozorňuje fanoušky, že utkání proti Lyonu je zrušeno po útoku domácích fanoušků na autobus hostů.

„Měl ve tváři sklo. Jsem hodně naštvaný, hráči i trenér se na zápas připravovali a také fanoušci se na něj těšili,“ uvedl prezident Lyonu John Textor. Navzdory ataku byli podle něj jeho hráči připraveni zápas odehrát.

„Nežádali jsme o zrušení zápasu. Byli jsme připraveni nastoupit. Rozhodnutí nebylo na nás, protože se to stalo mimo stadion. Souhlasíme s rozhodnutím sudího,“ dodal.

„Vzhledem ke zraněním a přání jednoho z klubů k utkání nenastoupit, bylo na základě protokolu rozhodnuto, že se utkání neodehraje,“ citoval The Guardian rozhodčího Francoise Letexiera. Jak doplnil Lyon v prohlášení, představitelé klubu změnili názor poté, co se dozvěděli, jak vážná zranění jsou.

Trenér Grosso nicméně po ošetření a s obvazem na obličeji šel spolu s dalšími hráči poděkovat všem příznivcům, kteří na stadion dorazili.

„Terčem útoku bylo také šest autobusů s příznivci Lyonu,“ pokračuje text na stránkách klubu.

Jasné stanovisko vydalo také Marseille a napadení odsoudilo. „Klub přeje trenérovi Lyonu brzké uzdravení a odsuzuje podobné násilné chování, které nemá ve fotbalovém světě ani jinde ve společnost místo.“

Vedení francouzské ligy oznámilo, že o dalším osudu utkání rozhodne komise na základě soutěžního řádu.

Zbylé nedělní zápasy se nicméně dohrály podle plánu. Paris St. Germain zvítězil v Brestu 3:2, minutu před koncem řádné hrací doby rozhodl svým druhým gólem Kylian Mbappé. Tým PSG je o bod druhý za Nice. Brest přišel o domácí neporazitelnost, počtvrté za sebou nevyhrál a je šestý.

Obhájci titulu si vybudovali dvoubrankový náskok už po půl hodině hry. Trefili se Zaire-Emery a Mbappé. Čtyřiadvacetiletý mistr světa s Francií pokořil metu 250 klubových gólů, z čehož 27 vstřelil za Monako a 223 v dresu PSG.

Domácí dokázali srovnat krok. Dvě minuty před přestávkou se prosadil Mounié a sedm minut po pauze vyrovnal Le Douaron. Pařížané dostali v 89. minutě příležitost srovnat z pokutového kopu po Brassierově faulu. Penaltu si vzal Mbappé, a přestože neproměnil, z dorážky zajistil PSG tříbodový zisk.

Autoři: ,