Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Peking na nohou. Kvůli Messimu. Přešlo se i nedorozumění: Tchaj-wan není Čína?

Sport

  17:19
Mezi uniformovanými policisty v reflexních vestách a s nasazenými respirátory uvízl na pekingském letišti na několik desítek minut. Tvářil se překvapeně, kroutil hlavou, nechápal. A pak se měl podle dostupných záběrů místních soudruhů dokonce ptát: „Tchaj-wan není Čína?“

Fotbalista Lionel Messi před čtvrtečním přípravným zápasem Argentiny v Pekingu málem nevědomky způsobil diplomatickou roztržku.

Celý svět přece tuší, jak je Čína na otázku Tchaj-wanu háklivá. Jenže Messi zřejmě zapomněl. Nebo nevěděl?

Do Číny, kam cestoval za spoluhráči z reprezentace soukromým tryskáčem, si vzal pouze španělský pas, s nímž může bez dalšího povolení do Tchaj-wanu, ale nikoli do Číny. Argentinský pas u sebe prý neměl.

S odkazem na místní média o tom informoval britský deník Mirror, podle kterého Číňané fotbalovou hvězdu po příletu zdrželi asi na dvě hodiny. Potřebná víza mu pak vyřídili zrychleně.

Nejen kvůli Messimu je však celá Čína na nohou.

Argentinští šampioni během netradičního asijského turné nejprve ve čtvrtek v Pekingu nastoupí k přípravnému utkání s Austrálií, následně se přesunou do Jakarty, kde příští týden vyzvou domácí Indonésii.

Tedy pokud návštěvu poblázněné Číny přežijí ve zdraví...

Fanoušci v Číně čekají ve dne v noci, jen aby zahlédli Lionela Messiho, svůj...
Fanoušci v Číně čekají ve dne v noci, jen aby zahlédli Lionela Messiho, svůj...

Ne snad, že by argentinským šampionům hrozilo v Pekingu nebezpečí, ale svým příletem v miliardové zemi spustili dokonalou mánii: brutální tlačenice na letišti, davové šílenství před hotelem, z kterého se hráči napoprvé ani nedostali na trénink. Objevily se i mraky podvodníků, kteří chtějí na návštěvě fotbalových mistrů světa vydělat.

Virální se stala třeba nabídka na čínské sociální síti Weibo, která hlásá: Povečeřte s Lionelem Messim. Za 300 tisíc jüanů, což je v přepočtu téměř milion korun.

Mnozí prý i přes opakované varování policie naletěli. I proto pekingský úřad pro veřejnou bezpečnost reagoval ironicky: „Jestli se vážně necháte obrat o 300 tisíc čínských jüanů, připijeme si na vás...“

Řada anonymních účtů na stejné sociální síti nabízí vlajky a dresy podepsané argentinskými mistry světa, k tomu zlaté VIP vstupenky či místa v předních řadách. Přitom samotný Stadion pracujících, kam se vejde necelých sedmdesát tisíc lidí, se v předprodeji vyprázdnil během necelých dvaceti minut.

Poptávka po Messim a spol. nicméně v zemi, která byla v posledních letech izolovaná kvůli covidové pandemii, neklesá. Právě naopak.

Jeden z fanoušků si prý dopředu zaplatil pokoje v několika luxusních hotelech po celém městě, aby měl šanci, že argentinské šampiony spatří zblízka. Na ulicích navíc ve dne v noci čekají masy Číňanů v modrobílých dresech a desítkou na zádech. Skáčou štěstím, pokud fotbalové idoly zahlédnou třeba jen skrz okénko autobusu.

Messi, který v Číně v roce 2008 vyhrál olympijské zlato, do země dorazil jen pár dnů poté, co po dlouhých spekulacích rozsekl vlastní budoucnost.

Vytoužený návrat do Barcelony z finančních důvodů neklapnul, slavný Argentinec odmítl i pohádkovou nabídku ze Saúdské Arábie a kývl na přestup do americké Major League Soccer, která o něj stála dlouhodobě.

V Interu Miami, týmu Davida Beckhama, podepsal pětatřicetiletý fotbalista kontrakt, jenž zahrnuje i výjimečné spolupráce s giganty, jako jsou Adidas či Apple.

V budoucnu by navíc mohl v zámoří získat i svůj vlastní klub.

„Je čas, abych si fotbal užil také trochu jinak než dřív. Návrat do Barcelony možný nebyl. A kdybych šel za penězi, přestoupím do Arábie,“ oznámil.

Jeho příchod do Miami finančně podpořily i všechny ostatní kluby z nejvyšší zámořské soutěže, což dokazuje, jak důležitý jeho zisk pro celý americký soccer byl.

Díky jeho přítomnosti stoupne prestiž i tržby celé ligy. Messi poblázní mladé i starší. Tak jako se mu to nyní podařilo během krátké návštěvy Číny. Drobnému nedorozumění při příletu navzdory.

Autor: