Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Messi se slzami v očích potvrdil konec v Barceloně. Naplní se spekulace a půjde do Paříže?

Sport

  12:23aktualizováno  13:20
V tmavém obleku se postavil za pultík a chtěl mluvit do mikrofonu. Dojetím nemohl. Fotbalista Lionel Messi v neděli v poledne svolal tiskovku, na níž byl naposledy brán jako hráč Barcelony. Po 21 letech odchází. Ne proto, že by chtěl. Musí, protože Barcelona na něj nemá peníze.

Bylo to loučení, které nechtěl.

„Je to těžké, rok a půl hrajeme bez fanoušků. Chtěl jsem se rozloučit se vší parádou. Barceloně jsem dal všechno od prvního do posledního dne. Doufám, že se jednoho dne vrátím, slíbil jsem to dětem. Chci pomoci tomuto klubu, aby byl nejlepší,“ řekl v emotivním proslovu. 

A co bude dál? Na to čtyřiatřicetiletý argentinský útočník odpověď nedal, byť se očekává, že jeho další roky povedou do Paris St. Germain. „Nic není hotové, jedná se, zájemců se ozvalo několik,“ řekl.

Kam to bude, králi? Hledá se nový klub pro Lionela Messiho

Jinak mluvil především o Barceloně.

„Jsem opravdu smutný, protože jsem nechtěl odejít. Miluju Barcelonu a přál jsem si zůstat. Nemůžu být pyšnější na to, co jsem v tomto městě dokázal a zažil. Děkuju všem, kteří nám pomohli. Vyrůstal jsem s hodnotami tohoto klubu. Snažil jsem se chovat skromně a s respektem. Doufám, že vedle všech vyhraných trofejí po mně v klubu zůstane i něco víc.“

Před stadion Camp Nou se s ním přišly rozloučit stovky fanoušků.

Na odchodu z katalánského klubu byl už před rokem po skončení sezony 2019/20, v níž Barcelona zůstala bez trofeje a ve čtvrtfinále Ligy mistrů utrpěla debakl 2:8 od Bayernu Mnichov. Tehdy Messiho nespokojenost s vedením klubu vyvrcholila žádostí o odchod zaslanou faxem.

Z Barcelony chtěl odejít zadarmo na základě klauzule ve smlouvě. Tu ale podle klubu a vedení španělské ligy musel uplatnit do 10. června 2020, což neudělal.

Ani nemohl, kvůli pandemii se totiž ročník dohrával o několik týdnů později a Messi netušil, jakými nezdary si tým projde.

Nakonec v Barceloně pokračoval, jelikož se nechtěl s klubem soudit. Na konci letošního června mu vypršel čtyřletý kontrakt, který mu údajně vynesl 138 milionů eur za sezonu (3,5 miliardy korun).

VŠECHNY MOJE TROFEJE. Momentka z tiskové konference po konci Lionela Messiho v Barceloně

V březnu po klubových volbách se po letech stal předsedou znovu oblíbený Joan Laporta, který od první chvíle usiloval o to, aby Messi zůstal.

Klub se s hráčem domluvil na dvou variantách. Nejprve na dvouletém kontraktu - gáži by mu Barcelona splácela v pěti letech - a poté na jiné pětileté smlouvě. Ani jeden návrh s redukovaným platem ale neprošel kvůli regulím finanční fair play La Ligy.

Barcelonu podle auditu tíží dluh dosahující 1,173 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). Klubu se podle agentury Reuters nepodařilo snížit výdaje na platy hráčů tak, aby se udržela v rámci regulí finanční fair play La Ligy.

„Upřímně, po březnových volbách jsem večeřel s Laportou a byl jsem přesvědčený, že zůstanu. Moje smlouva nepředstavovala nikdy problém. Udělal jsem všechno, co jsem mohl. Klub tvrdí, že to nešlo kvůli vedení ligy,“ pronesl Messi.

„Můžu vás ujistit, že jsem pro setrvání udělal všechno. Před rokem jsem zůstat nechtěl a oznámil jsem to, ale tentokrát to bylo jiné. Zůstat jsem chtěl,“ vysvětlil Messi.

Lionel Messi na tiskové konferenci po konci v Barceloně
Lionel Messi na tiskové konferenci po konci v Barceloně

Podle pravidel soutěže musel dostat minimálně poloviční plat oproti tomu, který měl v předchozí smlouvě, aby nedocházelo k manipulaci.

Podle deníku L’Equipe odcestuje buď v neděli večer, nebo v pondělí do Paříže na lékařskou prohlídku. V klubu z francouzské metropole by se sešel v jednom týmu například s bývalým spoluhráčem Neymarem nebo domácí útočnou hvězdou Kylianem Mbappém.

„Když vyšla tisková zpráva o mém odchodu, ozvala se mi spousta zájemců. V tuto chvíli není nic uzavřené, s nikým jsem se nedomluvil. Ale jedná se. Dokud budu konkurenceschopný, bude mi sloužit zdraví, chci hrát i dál,“ prohlásil Messi.

Messi byl v Barceloně od svých třinácti. V ligovém utkání debutoval v roce 2004 proti Espaňolu, tenkrát proti němu nastoupil Mauricio Pochettino, současný kouč Paris St. Germain...

Messi za Barcelonu odehrál 778 soutěžních zápasů a vstřelil 672 branek. Je nejlepším střelcem a v klubové historii i hráčem s nejvíce starty.

Rodák z Rosaria mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu, celkem s Barcelonou získal 35 trofejí. Klub všechny poháry na tiskové konferenci vystavil pohromadě.

V červenci dosáhl konečně úspěchy i s reprezentací, na mistrovství Jižní Ameriky dotáhl Argentinu k prvnímu zlatu od roku 1993.

Autoři: ,