Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vaclíka se Suchým čeká v Lize mistrů Real, Rosického opět Dortmund

Sport

  18:53
MONAKO - Čeští fotbalisté Tomáš Vaclík a Marek Suchý z Basileje si v základní skupině Ligy mistrů zahrají proti Realu Madrid a Liverpoolu. Rozhodlo o tom slavnostní losování v Monaku, které proti sobě mimo jiné také poslalo Barcelonu a Paříž St. Germain.

Gareth Bale (vlevo) a Cristiano Ronaldo. foto: Reuters

Bývalého sparťanského brankáře Vaclíka a bývalého slávistického obránce Suchého čeká v dresu Basileje pořádná fuška. V základní skupině Ligy mistrů narazí na obhájce titulu Real Madrid, slavný Liverpool a bulharský Ludogorec Razgrad.

„Plzeňská skupina“ se opakuje

Ale o nejtěžší skupinu nejde. Tu tvoří Bayern Mnichov, Manchester City, CSKA Moskva a AS Řím.

Nejlepším fotbalistou Evropy zvolili Ronalda

Lehce zapumpoval zaťatými pěstmi, pak převzal trofej pro vítěze a děkoval svým spoluhráčům. Cristiano Ronaldo se stal nejlepším fotbalistou Evropy v ročníku 2013/2014. Cenu vyhlašuje Evropská fotbalová unie UEFA. Vyhlášení proběhlo na závěr slavnostního ceremoniálu, na kterém UEFA rozlosovala základní skupiny Ligy mistrů.

Vítěze vybrali novináři z členských států UEFA. Ve finále měli na výběr mezi Manuelem Neuerem (Bayern Mnichov, Německo), Arjenem Robbenem (Bayern Mnichov, Nizozemsko) a právě Cristianem Ronaldem (Real Madrid, Portugalsko). Ronaldo vyhrál v letošním roce i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě.

Mimochodem, pokud by místo AS Řím byla Plzeň, skupina by vypadala úplně stejně jako loni. Tehdy do jarní fáze postoupili Bayern Mnichov a Manchester City, které jsou favoritem i nyní.

Ale český fotbal tentokrát mezi losovanými týmy zástupce neměl. Sparta totiž vypadla už ve 3. předkole proti Malmö.

Některé týmy však mají na soupisce české hráče... Kromě Vaclíka a Suchého si Ligu mistrů zahrají ještě brankář Petr Čech z Chelsea (Schalke, Sporting Lisabon, Maribor) a záložník Arsenalu Tomáš Rosický, který stejně jako loni narazí na svůj bývalý klub Dortmund (skupinu doplní Galatasaray a Anderlecht).

Finále uvidí Berlín

Losování evropských fotbalových soubojů obvykle probíhají v Nyonu, jen základní skupiny v Monaku.

Tentokrát slavnostní ceremoniál začal příchodem Ikera Casillase, který jako kapitán Realu Madrid přinesl na pódium trofej. Symbolicky ji tak dal k dispozici do dalších soubojů.

Ty začnou 16. září, kdy základní fáze startuje, a skončí 6. června 2015. Finále tentokrát uspořádá Berlín. Kdo se do německé metropole dostane?

O tom začnou rozhodovat už základní skupiny.

Základní skupiny Ligy mistrů

Skupina A: Atlético Madrid, Juventus Turín, Olympiakos Pireus, Malmö

Skupina B: Real Madrid, FC Basilej, Liverpool, Ludogorec Razgrad

Skupina C: Benfica Lisabon, Zenit Petrohrad, Bayer Leverkusen, Monako

Skupina D: Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray Istanbul, Anderlecht

Skupina E: Bayern Mnichov, Manchester City, CSKA Moskva, AS Řím

Skupina F: Barcelona, Paris St. Germain, Ajax Amsterdam, APOEL Nikósie

Skupina G: Chelsea, Schalke 04, Sporting Lisabon, Maribor

Skupina H: Porto, Šachtar Doněck, Athletic Bilbao, BATE Borisov

Autor: