Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bayern, Barcelona, Inter Milán. Skupina smrti pro Plzeň v Lize mistrů

Složení základních skupin Ligy mistrů 2022/2023. foto: AP

To nejlepší až na konec. Plzeňští fotbalisté čekali celý ceremoniál, až někdejší známý záložník Yaya Touré vytáhne míček se jménem jejich klubu. A zbyla na ně tzv. skupina smrti s Bayernem Mnichov, Barcelonou a Interem Milán. Rozhodl o tom čtvrteční los Champions League v Istanbulu.
  17:38aktualizováno  18:59

Plzeň byla při losu ve čtvrtém výkonnostním koši, protože má po Maccabi Haifa nejnižší koeficient ze všech dvaatřiceti účastníků.

Čtvrtý koš přišel na řadu až jako poslední ze všech. V každé skupině už byla tři mužstva a k nim byli losováni outsideři.

Pořád nic. Až když jako předposlední klub přišla na řadu Haifa, bylo jasné, kam půjde Plzeň. Volné místo zbývalo ve skupině C, kterou předtím postupně obsazovaly Bayern, Barcelona a Inter Milán.

„Když tam zbyly ty poslední dvě skupiny, chtěli jsme do háčka k Paris St. Germain. Přece jen Bayern i Barcelonu už jsme měli,“ podotkl záložník Václav Pilař v rozhovoru pro stanici Nova Sport.

Nevyšlo to a v kabině plzeňského stadionu, kde hráči sledovali los společně, propukl jásot, řev, smích.

„Hodně zajímavá skupina. Doufám, že v zápasech venku aspoň jednou zakončíme,“ žertoval plzeňský asistent Pavel Horváth.

Viktoria vyfasovala soupeře, které měla při své první a druhé účasti v Champions League. Na podzim 2011 hrála s Barcelonou, o dva roky později narazila na Bayern Mnichov.

Jak tehdy vzájemné zápasy dopadly? Plzeň - Barcelona 0:4 doma a 1:2 venku, Plzeň - Bayern 0:1 doma a 0:5 venku.

Kolik bodů získá Plzeň v základní skupině Ligy mistrů?

celkem hlasů: 3720

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00čtvrtek 1. září 2022. Anketa je uzavřena.

1-31734
žádný1556
4 a víc430

„Chtěli jsme, tak to máme. Snad to na Bayernu dopadne líp než minule,“ podotkl Horváth už vážně.

Mimochodem, Plzeň má podobné složení skupiny, jaké měl poslední český zástupce. Slavia na podzim 2019 bojovala proti Barceloně i Interu, jen místo Dortmundu je tam jiný německý klub, ten největší - Bayern.

„Jsem nadšený, chtěl jsem Barcelonu. Nemohl jsem si přát víc,“ řekl záložník Jan Sýkora.

„Neskutečně těžká skupina. Chtěl jsem Inter, odmalička jsem mu fandil. Hrál tam můj oblíbený útočník Brazilec Ronaldo,“ uvedl Pilař.

A pikantní je, že se Viktoria znovu podívá do Milána, jen proti ní na San Siro nastoupí tým v modro-černém, tenkrát v roce 2011 se střetla s červeno-černým AC Milán.

Proč skupina smrti? Za tu bývá označováno složení, v němž je víc favoritů na postup než těch, které skutečně postoupit mohou. Bayern, Barcelona i Inter jsou evropští giganti, Plzeň je outsider. Těžší tři soupeři v žádné jiné skupině nejsou.

Zajímavý bude střet Bayernu s Barcelonou, kam v létě odešel útočník Robert Lewandowski, ikona Bayernu. Přestup si navzdory platné smlouvě vynutil.

„Před losem jsme si dělali legraci, že sem přijede Lewa. Takové příběhy píše jen fotbal. Těšíme se na něj. Barcelona teď posílila a má velmi kvalitní tým,“ řekl Hasan Salihamidžič, sportovní ředitel Bayernu.

„Bylo mi jasné, bylo to tak naprosto jasné, že samozřejmě dostaneme do skupiny Barcelonu,“ prohodil s úsměvem někdejší brankář Oliver Kahn, dnes ředitel mnichovského klubu.

„S Barcelonou a Interem to budou vrcholná utkání. Dva super kluby, dva super stadiony. Těším se. Jednoznačně naším cílem je postup, ale nesmíme podcenit ani Plzeň,“ řekl Manuel Neuer, gólman Bayernu.

V prvním koši byly nasazené týmy - obhájce titulu Real Madrid, vítěz Evropské ligy Frankfurt a šest šampionů nejvýše postavených lig podle žebříčku UEFA. Vedle Realu právě plzeňští soupeři z minulých ročníků Bayern Mnichov, AC Milán a Manchester City.

Dále byly týmy nasazené podle klubového koeficientu.

Plzeň si zahraje prestižní klubovou soutěž počtvrté od roku 2011, naposledy se v ní představila na podzim 2018.

Svou účast v Champions League si zajistila výhrou 2:1 v úterní domácí odvetě play off s Karabachem. V součtu s úvodní bezbrankovou remízou v Baku jí tento výsledek stačil k postupu. V předchozích předkolech vyřadila Helsinky a Šeriff Tiraspol.

Při všech svých vystoupeních Plzeň pokaždé na lavičce s koučem Pavlem Vrbou obsadila třetí místo ve skupině a prošla do jarní části Evropské ligy.

Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny, týmy na třetích místech budou na jaře pokračovat v play off Evropské ligy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!