Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Los LM pohromu pro pražská S nepřinesl

Sport

  12:40
NYON - Pražská fotbalová S si částečně oddychla. Fotbalisté Slavie Praha mají v boji o Ligu mistrů za soupeře italskou Fiorentinu. Pražská Sparta si v případě, že zvládne odvetu 2. předkola se Šeriffem Tiraspol, zahraje o Ligu mistrů proti řeckému Panathinaikosu Atény, či Dinamu Tbilisi. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Pohár pro vítěze Ligy mistrů. foto: AFP

V osudí na oba české celky číhaly věhlasné evropské velkokluby v čele s Liverpoolem, Arsenalem či Juventusem Turín, proti kterým by Slavia i Sparta rozhodně měly méně šancí.

Slavia se bude snažit vybojovat druhou účast v Lize mistrů po sobě, ale v cestě jí bude stát tým z fotbalové velmoci. Čtvrtý celek uplynulého ročníku italské ligy sice v létě opustil český reprezentant Tomáš Ujfaluši, ale v kádru Fiorentiny stále zůstávají juniorští reprezentanti Ondřej Mazuch s Janem Hablem. Fiorentina narazí na český klub podruhé za sebou, loni v základní skupině Poháru UEFA porazila Mladou Boleslav 2:1.

Slávistický trenér Karel Jarolím přijal los jako tradičně s klidem. "Těžko si bylo co vybírat, všichni soupeři byli silní. Na druhou stranu je to určitě lepší než dostat Barcelonu, Liverpool nebo třeba Arsenal," řekl zkušený kouč bezprostředně po losu. V době, kdy v osudí zbývaly už jen tři potenciální soupeři, si Jarolím nejvíc přál právě Fiorentinu. "Panathinaikos už za sebou bude mít dva zápasy z druhého předkola, byl by rozehranější. Přiznávám, že z tohoto pohledu jsem chtěl víc Fiorentinu," uvedl slávistický trenér.

Informace o soupeři prý možná bude shánět i od syna Lukáše, který obléká dres Sieny. "Samozřejmě Fiorentina je silný protivník a máme před ní velký respekt. Její síla je jasná, je to semifinalista Poháru UEFA. Diváci se mohou těšit na atraktivního soupeře," doplnil.

Pokud Sparta chce pomýšlet na účast v posledním kvalifikačním kole, musí před přímým bojem o Ligu mistrů nejprve příští středu na Letné zvládnout odvetu se Šeriffem Tiraspol, na jehož hřišti vyhrála 1:0. Ještě lépe je na tom však její případný soupeř v 3. předkole Panathinaikos. Ten totiž v úvodním utkání s Dinamem Tbilisi vyhrál 3:0.  Sparta se s Panathinaikosem utkala naposledy v roce 2002 v osmifinálové skupině Ligy mistrů, ale obě utkání prohrála.

Na Letné se ale prý zatím ke třetímu předkolu neupínají, hledí především k odvetě s Tiraspolem. "My se nyní musíme maximálně koncentrovat na souboj s Tiraspolem. Přivezli jsme si slibný výsledek, ale do odvety musíme jít opět se stoprocentním respektem a koncentrací. Konkrétní myšlenky na případný vzájemný souboj by byly v tuto chvíli skutečně předčasné," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Los také přisoudil pro fotbalisty Slovanu Liberec k 2. předkolu Poháru UEFA slovenského vicemistra Žilinu. Proti Liberci, který se do Poháru UEFA dostal díky finálové účasti v Poháru ČMFS, se tak mohou představit hned tři čeští krajánci. V sestavě Žiliny jsou totiž obránci Ondřej Šourek a Benjamin Vomáčka, v létě pak do týmu přišel ofenzivní záložník Emil Rilke. Tým navíc vede český trenér Pavel Vrba.