Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Katar čeká na úvod šampionátu Ekvádor. Los svedl dohromady i Němce a Španěly

V Kongresovém centru v Dauhá se chystá los základní skupin mistrovství světa 2022. foto: Reuters

Slavnostní úvod mezi domácím Katarem a Ekvádorem, jedním z překvapení jihoamerické kvalifikace. Ve skupinové fázi pak i střet Německa se Španělskem či Anglie se Spojenými státy. Slavnostní los v Dauhá rozhodl o podobě základních skupin fotbalového mistrovství světa, které na Arabském poloostrově začíná za 233 dnů.
  19:35

Je to turnaj, který mění zavedené pořádky. 

Poprvé v historii se šampionát uskuteční v zemi, která se mistrovství světa nikdy předtím nezúčastnila, a poprvé se rovněž bude hrát jindy než v letním termínu.

Kvůli vysokým teplotám FIFA rozhodla o přesunutí na podzim, hrát se bude od 21. listopadu do 18. prosince. Ve skupinách, které potrvají dvanáct dnů, jsou na programu čtyři zápasy denně, potom vyřazovací fáze. 

Slavnostní zahajovací duel odehraje domácí Katar proti Ekvádoru, což bude střet outsiderů. Předtím ještě nastoupí mistři Afriky ze Senegalu proti Nizozemsku a Angličané proti Íránu.

Tahákem základních skupin bude evropský souboj Španělska s Německem ve skupině E, obhájci z Francie narazí stejně jako naposledy v Rusku na Dánsko a - pokud postoupí z mezikontinentální baráže - také na Peru.

I Brazilci mají takřka stejné soupeře jako minule: Švýcarsko, Srbsko, jen místo Kostariky čtyřku doplňuje Kamerun.

Šampionát má zatím jen devětadvacet potvrzených účastníků, zbylá tři místa v červnu zaplní vítězové dvou mezikontinentálních baráží a také nejúspěšnější z posledního nedohraného play off z Evropy.

Trvalo přesně 48 minut od začátku ceremoniálu než Cafú, někdejší brazilský mistr světa, vytáhl první míček s pořadatelským Katarem. To bylo jen pro formu, protože coby hostitel měla domácí reprezentace první pozici ve skupině A už dávno jasnou. Následovaly Anglie, Argentina, Francie, Španělsko...

Každé zašmátrání ve skleněných nádobách se jmény jednotlivých účastníků provázela dramatická znělka. Pořád a pořád dokola, dlouhé minuty totéž.

Dokud německá legenda Lothar Matthäus nevytáhla svou zemi do skupiny E ke Španělsku, což v potemnělém sále Kongresového centra v Dauhá vzbudilo alespoň nějaký ohlas, byla to vlastně docela nuda.

Úvodní řeč, při které se jí třásl hlas, procítě pronesla egyptská zpěvačka a herečka Sherihan. Došlo i na představení maskota turnaje Laíba či oficiálního songu šampionátu. Nemohly samozřejmě chybět ani proslovy šéfa Gianniho Infantina a katarského vládce Tamíma bin Hamada Ál Tháního.

„Zastavte válku,“ žádal prezident FIFA čtyři roky poté, co se na ruském mistrovství světa vřele objímal s Vladimirem Putinem. „Chceme turnaj, který spojí svět. Chceme šampionát míru,“ dodal následně.

Gianni Infantino, předseda FIFA, si podává ruku s katarským emírem Tamimem bin Hamadem Sáním.

Bude to mistrovství ve znamení dvojek - dvaadvacátý šampionát na podzim roku 2022. Ale především jde o turnaj, který už dlouho provázejí vážné kontroverze.

Katar není fotbalová země.

A co je nejsmutnější: je to země, ve které dlouhodobě dochází k porušování základních lidských práv a svobod. 

V zemi je například ilegální homosexualita a na stavbách supermoderních arén, které jsou klimatizované, podle západních médií zemřelo okolo šesti tisíc zahraničních dělníků.

Reakce organizátorů? Od roku 2014 zemřelo 38 pracovníků, z toho tři přímo na stavbách, řekl mluvčí agentuře Reuters...

Infantino k tomu v minulosti doplnil: „Ano, pořád je to vysoké číslo, ale je to velký rozdíl. Pracovní podmínky jsou podobné jako v Evropě.“