Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konferenční liga: Známé týmy pro Plzeň. Narazí na Dinamo, Astanu a Ballkani

Los základních skupin Konferenční ligy 2023/24. foto: AP

Fotbalisté Plzně v podzimní skupinové fázi Konferenční ligy narazí na mužstva, která se v nedávné minulosti v Česku představila. Dinamo Záhřeb, jež ve čtvrtek vyřadila Sparta. K tomu kosovský šampion Ballkani, loňský soupeř Slavie. Plus Astana z Kazachstánu, země, kterou Viktoria navštívila před týdnem kvůli play off s Tobolem Kostanaj.
  15:44aktualizováno  17:04

Aby toho nebylo málo, i s kosovským protivníkem se potkala. A rovněž letos – s Dritou zahajovala svou pouť předkoly, postupový gól ve dvojzápase s ní vstřelila až v nastavení odvety z pokutového kopu.

Následně proti maltské Gziře byla suverénní a naposledy si poradila také s Tobolem, který porazila 2:1 a ve čtvrtek doma 3:0.

ONLINE

los jsme sledovali podrobně

Skupinová část začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Do osmifinále přímo postoupí jen mužstva na prvních místech, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s celky na třetích příčkách v Evropské lize.

Plzeň byla v osudí ve druhém výkonnostním koši, vyhnula se tak například Soluni, Slovanu Bratislava, Aston Ville či Fiorentině. Ve skupině C má i tak nelehké protivníky. A nevyhne se složitému cestování, které už si okusila kvůli duelu s Tobolem: do Kostanaje letěla výprava s mezipřistáním v bulharské Varně téměř 10 hodin.

„Když jsem skupinu viděl, tak naším cílem musí být určitě postup, samozřejmě,“ reagoval útočník Tomáš Chorý.

Dinamo Záhřeb nestačilo v play off Evropské ligy na Spartu, kterou sice nejprve doma zdolalo 3:1, ale na Letné prohrálo 1:4. Mimochodem, v předkolech Champions League se chorvatské elitní mužstvo setkalo také s dalším společným soupeřem Astanou, kterou deklasovalo 6:0 celkově.

Plzeň se s Dinamem střetla na jaře 2019 na startu vyřazovací fáze EL v druhé éře trenéra Vrby, na vítězství 2:1 z vlastního stadionu však v Záhřebu nenavázala (0:3). „Ostřílený chorvatský tým. Těším se, bude to výzva,“ pravil asistent trenéra Marek Bakoš.

Astana je kazachstánským mistrem, celkem sedminásobným. V pohárech se s českými celky potkala dvakrát. V sezoně 2017/18 se střetla se Slavií a po domácí remíze 1:1 ji na závěr skupiny zaskočila v Edenu. Porážka 0:1 a s ní spojený předčasný konec v Evropské lize stál místo Jaroslava Šilhavého.

O rok později znovu ve skupině narazila na Jablonec a získala proti němu čtyři body (1:1 venku, 2:1 doma). „Daleká cesta a zkušený soupeř, nebude to jednoduchý tým,“ uvedl Bakoš.

A třetí tým Ballkani? Loni na podzim překvapivě potrápil pražskou Slavii, v Edenu hrál sympaticky a dokonce dvakrát vedl, červenobílí nicméně nakonec brali tři body za výsledek 3:2. V kosovské Prištině o měsíc později urvali výhru 1:0 díky Ondřeji Lingrovi. „Kosovo jsme nedávno navštívili, máme na něj pozitivní vzpomínky. Věřím, že budeme úspěšní i proti Ballkani,“ uzavřel Bakoš.

Finále Konferenční ligy se odehraje 29. května v Aténách.

Los základních skupin Konferenční ligy

SKUPINA A: Lille, Slovan Bratislava, Lublaň, Klaksvík

SKUPINA B: Gent, Maccabi Tel Aviv, Zorja Luhansk, Breidablik

SKUPINA C: Dinamo Záhřeb, PLZEŇ, Astana, Ballkani

SKUPINA D: Bruggy, Bodö/Glimt, Besiktas, Lugano

SKUPINA E: Alkmaar, Aston Villa, Legia Varšava, Mostar

SKUPINA F: Ferencváros, Fiorentina, Genk, Čukarički

SKUPINA G: Eintracht Frankfurt, PAOK Soluň, HJK Helsinky, Aberdeen

SKUPINA H: Fenerbahce, Ludogorec, Spartak Trnava, Nordsjaelland

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...