Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Maicon se chlubí: Dal jsem nejkrásnější branku šampionátu

Sport

  13:26
JOHANNESBURG - Žádná náhoda, ale dokonale naplněný záměr. Brazilský obránce Maicon si po úterním utkání s fotbalisty KLDR pochvaloval, jak v 55. minutě zvládl těžkou situaci a z téměř nemožného úhlu dokázal vstřelit důležitý první gól. Právě krásná trefa zadáka Interu Milán měla pro Brazílii klíčový význam: pootevřela semknutou obranu Severokorejců, kteří na konci už jen dokázali snížit na 1:2.

Brazílie - KLDR (Maicon střílí branku). foto: Reuters

Šťastný Maicon po zápase vyvracel spekulace, že se při své povedené trefě spíš "ukopl". "Jednoznačně jsem šel za tím, abych dal gól. Vystřelil jsem a čekal, co z toho bude," popisoval Maicon. Jeho branka se zapíše mezi nejhezčí na mistrovství. Maicon v duelu s KLDR ukázal svůj velký ofenzivní potenciál, jako během celé sezony v barvách Interu už mnohokrát.

Jako falešné pravé křídlo si naběhl na přihrávku Elana, a přestože se už zdálo, že míč nedostihne, asi metr před brankovou čárou do něj "švihl" pravačkou. Přesná střela zapadla ke vzdálenější tyči. A zaskočila hlavně brankáře Ri Mjong-kuka, který nepokryl první tyč a inkasovaný gól šel na jeho vrub.

MAICONŮV GÓL PROTI KLDR:

"Hráč musí být hodně kreativní, aby dal takový gól," chválil Maicona trenér Dunga. Právě on si hodně oddechl, když Brazilci poprvé přemohli destruktivní obranou soupeře, s nímž měli dlouho velké problémy. Maicon připustil, že mu možná pomohl i míč Jabulani, který řada hráčů kritizuje. Při jeho střele se však ve vzduchu téměř nepohnul a skončil v síti.

"Míč pracuje ve prospěch nás střílejících hráčů. Pro gólmany už to tak dobré nebude," uvedl Maicon. Brazílie při cestě za vítězstvím trpěla mnohem víc, než kdokoliv očekával. Proto se z tábora "kanárků" k Maiconovi valila taková chvála. Pravý obránce mohl být spokojen s tím, jak ozdobil svůj premiérový start na mistrovství světa.

"Je to jako sen. Nejsem tady od toho, abych střílel góly. Ale jsem šťastný, že se mi to povedlo," prohlásil. Když bude v podobných výkonech na šampionátu pokračovat, možná si splní sen i o tom, že s Brazílií vyhraje celé mistrovství. Po letošních triumfech v italské lize a poháru i Lize mistrů je hladový po dalším úspěchu, po němž touží i se svým parťákem z Interu Lúciem, který má také "kanárkům" vdechnout "vítězného" ducha.

Autoři: ,