Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ghanský poslanec zesměšnil Maguirea, po roce se omluvil: Teď už je klíčový hráč

Andreas Pereira (vpravo) se snaží zabránit v průniku obránci United Harrymu Maguirovi. foto: AP

Když před rokem jistý člen ghanského parlamentu povstal, aby pronesl řeč, začal poněkud netradičně: „Víte, v Anglii hraje jeden obránce Manchesteru United...“ Na příkladu anglického fotbalisty Harryho Maguirea pak ilustroval neschopnost tamního viceprezidenta zvládat těžkou ekonomickou krizi. „A my teď takového Maguirea máme ve vládě,“ pokračoval Isaac Adongo. Za zesměšnění se nyní omluvil, manchesterský stoper to přijal a pozval ho na zápas.
  12:45

Bizarních scén z ghanského parlamentu si už před rokem všimla přední světová média. Adongo tehdy zaujal velmi originálním a na politické úrovni jistě netradičním přirovnáním.

„Ale teď bych Maguirea označil za klíčového hráče pro obranu United, prošel transformací,“ omluvil se poslanec při úterní rozpočtové rozpravě.

Maguire reakci zaznamenal a napsal na sociální síť X: „Omluva se přijímá, vidíme se na zápase!“

Přitom zrovna přátelsky loňská řeč nevypadala. „Nebál bych se ho označit za hrozbu pro obranu United. Pokaždé, když soupeř může skórovat, on to udělá za něj,“ vyprávěl Adongo před rokem a rozesmál kolegy v lavicích vedle něj.

„Místo soupeřů brání vlastní spoluhráče a asistuje protivníkům. A to přicházel jako jeden z nejlepších obránců na světě!“ pokračoval.

„A v naší zemi máme též takového ekonomického Maguirea,“ obrátil kritiku proti viceprezidentovi Mahamudu Bawumiovi.

Ten doteď šéfuje místnímu ekonomickému výboru, který má dostat Ghanu z jedné z nejtěžších krizí za poslední roky. Před rokem tamní inflace dosáhla rekordních padesáti procent a země si musela půjčit od Mezinárodního měnového fondu přes 67 miliard korun.

Jak ghanský poslanec Adongo loni zesměšnil Maguirea v parlamentu:

Ghanská inflace v letošním roce sice klesla, kritika z řad poslanců ale pokračuje nadále. „A co se týče toho našeho Maguirea, ten teď sedí na MMF a žebrá o další peníze,“ zakončil úterní projev Adongo.

Podle BBC pak někteří ghanští občané reagovali tím, že obránce United se v posledních měsících sice zlepšil, ale totéž nelze tvrdit o stavu ghanské vlády.

Jiní cítí, že takové přirovnání vůbec nemělo vzniknout.

Maguire byl v posledních měsících terčem kritiky nejen na klubové, ale i na reprezentační úrovni, kde se ho zastal i trenér Gareth Southgate. „Pro tým je absolutní oporou a takové zacházení je směšné,“ řekl tenkrát.

Ke kritice fotbalového světa se v září vyjádřila i Maguireova matka, která útoky označila za „ostudné a nepřijatelné“.

Fotbalista každopádně vzal celý ghanský incident s humorem a poslanec Adongo se možná bude o jeho umění moct přesvědčit na vlastní oči.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!