Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fantaskní a obskurní cena! Katar už Manchester United nechce, co bude dál?

Sir Jim Ratcliffe před Old Trafford, stadionem fotbalového Manchesteru United. foto: Profimedia.cz

Nabízel, že za klub zaplatí víc než 142 a půl miliardy korun. Další stovky a stovky milionů sliboval na financování přestupů, plánované rekonstrukce slavného stadionu Old Trafford i tréninkových ploch. Navíc chtěl zbavit fotbalový Manchester United gigantického dluhu. Přesto si jeho současní majitelé Glazerovi s katarským bankéřem šejkem Džasimem bin Hamad Sáním neplácli. Proč?
  9:49

Ve zkratce: Američanům Glazerovým částka nestačila, požadovali ještě o čtyřicet miliard víc, přestože reálná hodnota klubu je podle expertů zhruba polovina Katařanovy nabídky.

„To považuju za naprosto fantaskní a obskurní cenu,“ měl si podle The Guardian pohádkově bohatý šejk postěžovat mezi známými poté, co ho téměř rok trvající snaha o převzetí prestižní značky přestala bavit.

A tak Manchester United k sílící nevoli fanoušků zůstává nadále v rukou americké rodiny, která v něm první akcie koupila před dvaceti lety. V roce 2005 se Glazerovi stali vlastníky za v přepočtu 23 miliard korun, ke koupi ale použili úvěr, který následně převedli na klub – a dluh rok od roku roste. Momentálně činí přes 18 miliard korun.

Tohle obří závaží chtěl bin Hamad Sání odstranit. Neúspěšně.

Fanoušci Manchesteru United protestují proti současným majitelům klubu dlouhodobě.

A tak se nejúspěšnější celek anglických fotbalových dějin a jeden z největších sportovních kolosů na světě dál propadá z výsluní.

Poslední titul získal před deseti lety v poslední sezoně legendárního trenéra Sira Alexe Fergusona, od té doby střídá muže na lavičce i přeplácené fotbalisty na trávníku bez významnější radosti.

Pro vedení tamní Premier League je krach vyjednávání mezi Katarem a Manchesterem příjemnou zprávou, vyhne se totiž kritickým hlasům, že si zámožný arabský emirát posiluje vliv a zároveň odvádí pozornost od porušování lidských práv.

Nenávidění Glazerovi, proti nimž příznivci už roky ve více či méně častých vlnách znatelně protestují, nicméně z místy až nedůstojně se táhnoucích jednání velmi pravděpodobně nevyjdou jako poražení.

Sir Jim Ratcliffe, britský podnikatel a pán chemického koncernu Ineos, jenž ve sportovním světě stojí mimo jiné v pozadí stejnojmenné cyklistické stáje, Mercedesu ve formuli 1 či francouzského fotbalového klubu Nice, nabízel zprvu podobnou raketu jako jeho konkurent.

Nakonec se však podle posledních zpráv spokojí se čtvrtinovým podílem, za který sice přeplatí (37 miliard korun místo zhruba 18, což by dle odborníků měla být reálnější suma), ale na oplátku dostane kontrolu nad sportovním úsekem klubu v čele s ředitelem Johnem Murtoughem a koučem Erikem ten Hagem.

„Podle zdrojů z Ineosu i Manchesteru United je dohoda velmi blízko,“ píše renomovaný server The Athletic a další nejen britské weby informují velmi podobně.

Zbývá jen, aby ji schválilo představenstvo, v němž mají volební většinu... ano, Glazerovi.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...