Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta dotahuje druhou posilu, na cestě je norský reprezentant Solbakken

Markus Solbakken, záložník Vikingu Stavanger, který v lednu přestupuje do Sparty. foto: Profimedia.cz

Loni v září debutoval za norskou reprezentaci. Až se Markus Solbakken v březnu vypraví na sraz před přípravným zápasem proti Česku, poletí do Osla z Prahy. Jeho přestup z Vikingu Stavanger do Sparty se totiž zásadně přiblížil.
  7:11

V polovině prosince z tribuny stadionu na Letné se svým otcem Stalem Solbakkenem, trenérem norského národního mužstva, sledoval, jak sparťané v oslabení otáčejí souboj proti Teplicím (2:1).

Vůle a zarputilost obhájce titulu ještě stoupne, pokud se přestup podaří dotáhnout. Jako první o finalizujícím transferu informoval server isport.cz

„Během osmačtyřicet hodin by mohlo být hotovo,“ říká zdroj iDNES.cz obeznámený s průběhem jednání.

Třiadvacetiletý středopolař v krátké době do Prahy odcestoval znovu, aby během úterý absolvoval lékařské testy. Fakt, že ho Viking Stavanger do Česka na zdravotní prohlídku pustil, signalizuje, že se kluby přiblížily dohodě.

Norská média sice uvádějí částky v přepočtu kolem 100 milionů korun, ale tolik by Sparta nezaplatila. Za Solbakkena podle zákulisních informací vydá přibližně polovinu.

Padesát milionů korun dala například za Dávida Hancka. Stejně vysoko je například i opce na přestup Veljka Birmančeviče z Toulouse.

Solbakken nastupuje ve středu pole, je spíš defenzivním typem záložníka. Jeho konkurenty v sestavě budou reprezentanti Kairinen, Laci a Sadílek, případně Pavelka.

Norský záložník by se měl stát druhou sparťanskou posilou v zimním přestupovém období. Krátce před koncem loňského roku klub oznámil příchod albánského útočníka Indrita Tuciho z Lokomotivy Záhřeb.

Tuci s novými spoluhráči v úterý zahájí zimní přípravu, k níž se sparťané sejdou jako poslední ze všech prvoligových týmů. Jako poslední totiž končili podzimní část sezony, kterou ovládli s pětibodovým náskokem na Slavii.

Otec a syn. Stale Solbakken, trenér norské reprezentace (vlevo), a Markus...

Markus Solbakken se na Spartě už jednou představil, v červenci 2022 s Vikingem v předkole Konferenční ligy (0:0). Bylo to při sparťanském debutu současného kouče Briana Priskeho, v odvetě pak sparťané podlehli 1:2 a byli vyřazeni. Tehdy dvaadvacetiletý záložník odehrál obě utkání.

Je synem známého norského internacionála, Stale Solbakken nasbíral 59 reprezentačních startů.

V druhé polovině devadesátých let a na přelomu století hrával za Lilleström, anglický Wimbledon, dánský Aalborg a kariéru zakončil v FC Kodaň. Tam poté úspěšně působil jako trenér s přestávkami dvanáct let. Rok vedl v bundeslize Kolín nad Rýnem a sezonu odkoučoval ve Wolverhamptonu v druhé anglické lize. Od ledna 2021 je u norské reprezentace.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...