Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maroko - Chorvatsko 0:0, téměř bez šancí, proti vicemistrům se vytáhl Bunú

Brankář Jasín Bunú z Maroka si došel pro vysoký centr Chorvatů. foto: AP

Fotbalisté Chorvatska, obhájci stříbra z minulého turnaje, vstoupili do šampionátu v Kataru bezbrankovou remízou s Marokem. Duel skupiny F nenabídl moc příležitostí, mírně navrch měli v tomto ohledu Modrič a spol., ale gólman Bunú svůj tým podržel.
  10:45aktualizováno  14:17

Devátý duel MS v Kataru skončil třetím výsledkem 0:0. Nedá se říct, že by si tentokrát jedno z mužstev zasloužilo tři body víc.

Čas ubíhal a bylo stále zřetelnější, že ani jeden tým nechce spíš udělat chybu, než že by se hnal za gólem.

Hrálo se opatrně, na jistotu, až divákům na stadionu v závěru došla trpělivost a začali na tribunách pískat.

Nelze se jim příliš divit, první středeční zápas opravdu nenadchl.

„S tímto bodem opravdu nejsme spokojeni. Ale čelili jsme kompaktnímu, rychlému a agresivnímu soupeři, který na nás byl dobře připravený a nechal na hřišti srdce. Byli jsme příliš opatrní, protože jsme se báli protiútoků,“ pravil chorvatský kouč Dalič.

Dlouhé minuty stála za zmínku jenom rána Perišiče, který natáhl z velké dálky a balon přeplachtil břevno marocké brány. Až závěr prvního poločasu konečně přinesl vzrušení, Chorvaté se ale z gólu radovat nemohli. Marocký gólman Bunú totiž nejprve dobře vyběhl proti Kramaričovi a potom pohotově zasáhl při zakončení Vlašiče z bezprostřední blízkosti.

Modrič následně napálil z hranice šestnáctky balon nad bránu a šlo se do kabin. Na opětovné rozehrání se chvíli čekalo, protože se v útrobách stadionu záhadně zdržel marocký záložník Amrabat, což se bohužel zařadilo mezi nejzajímavější momenty druhé půle.

Chorvaté, v jejichž sestavě vyběhlo šest pamětníků stříbrného MS 2018 v Rusku v čele s kapitánem Modričem, totiž úlohu favorita nenaplnili. Do šampionátu šli přitom ve slušné formě, od nepovedeného vystoupení na loňském Euru prohráli ze šestnácti zápasů pouze jeden, navrch postoupili do finále Ligy národů.

Jenže Maročané poctivě bránili, občas potrápili protivníka agresivním napadáním, a především ho nepustili do další větší šance. Sami si vepředu vypracovali náznak příležitosti, Mazraví dorážel zblokovanou střelu hlavou v pádu, Livakoviče ale nepřekonal a navíc se zranil.

Livakovič ještě vyrazil štiplavou dělovku Hakimího z přímého kopu, jeho spoluhráči v poli často drželi balon, ale rozehrávali zdlouhavě, pomalu. Chyběl jim lepší náběh, moment překvapení, kreativní myšlenka. Modriče maročtí reprezentanti dobře pokryli.

„Pro nás je to dobrý výsledek, i když bychom rádi vyhráli. Vždyť Chorvatsko je jedním z nejsilnějších týmů na turnaji. Možná jsme mohli hrát ještě lépe, ale když bůh bude chtít, tak do osmifinále postoupíme,“ prohlásil trenér Radžradžuí, který Maroko převzal teprve v srpnu a vedl ho ve čtvrtém zápase.

V neděli nastoupí Chorvaté proti Kanadě, Maročané budou hrát s Belgií.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...