Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chorvatsko - Maroko 2:1, druhá medaile za sebou, bronzový gól dal krásně Oršič

Bronzoví. Fotbalisté Chorvatska mají znovu medaili z mistrovství světa. foto: AP

Fotbalisté Maroka senzační tažení světovým šampionátem v Kataru medailí nezavršili. V utkání o třetí místo podlehli Chorvatsku 1:2, které tak po stříbře z minulého mistrovství světa 2018 bere bronz. V závěru prvního poločasu ho nádherným gólem vystřelil Oršič.
  16:09aktualizováno  17:59

Když se před čtyřiadvaceti dny střetli poprvé, jistě fotbalisté Chorvatska a Maroka netušili, že se na šampionátu potkají ještě jednou. Soupeři ze skupiny si to rozdali o bronz, který získal evropský tým.

Chorvatsko má druhou medaili z mistrovství světa za sebou a to je třetí nejmenší zemí ze všech zúčastněných, resp. po Walesu a Uruguayi má nejmíň obyvatel - necelé čtyři miliony.

Maroko se stalo prvním africkým týmem v semifinále, ale cenným kovem svou snahu nekorunovalo.

Souboj o bronz není obvykle svázaný taktikou, na defenzívu týmy tolik nehledí. A přesně takový byl i v Kataru.

Ač chorvatský kouč Dalič udělal pět změn v sestavě, ze své síly jeho tým nic neztratil. Už po sedmi minutách stoper Gvardiol skóroval po parádním signálu. To byla nacvičená akce.

Kapitán Modrič se chystal rozehrát přímý kop ze středu pole, další zkušený mazák Perišič z jedné strany pokutového území přeběhl na druhou do prostoru, kam se protivníci nesoustředili. Modrič mu poslal míč, Perišič ho hlavou vrátil před bránu a než se obránci vzpamatovali, osamocený Gvardiol hlavičkoval mimo dosah gólmana.

Chorvatská radost a na druhé straně stadionu zklamání příznivců Maroka netrvaly dlouho. Z rozehrání Maročané zaútočili po pravé straně, po faulu zahrával Zijech přímý kop, který první bránící hráč přizvedl vysoko za sebe. V tu chvíli zaváhal brankář Livakovič a umožnil Darímu vyrovnat.

Dvě standardky, střelci stopeři a po devíti minutách bylo 1:1.

Útoky se střídaly na obou stranách, přibývalo zajímavých příležitostí a povedených akcí. Z nich se výjimala ta chorvatská ve 42. minutě. Už se zdálo, že ji Chorvaté zazdili a soupeř ji ubránil.

Záložník Channús dokonce získal míč u vlastního vápna a vyvážel ho pryč. Jenže o něj rychle přišel, Chorvaté rozehráli na levou stranu a Oršič pravačkou z rohu vápna zakroutil střelu na zadní tyč. Od ní se míč odrazil do sítě.

Po přestávce Maročané útočili, byli aktivní, ale do šancí se probíjeli těžko. Chorvaté se zatáhli a otevřené obrany soupeře využívali k brejkům.

V 74. minutě vyrazil dopředu i stoper Gvardiol, dostal přihrávku za obránce a už se chystal vystřelit. V tu chvíli ho obránce podrazil, jenže katarský sudí nechal pokračovat ve hře.

Než došlo k přerušení hry, měli na druhé straně tutovku Maročané, Nasírí po špatném zásahu vrátivšího se Gvardiola zblízka trefil Livakoviče. Až potom hlavní sudí komunikoval s videoasistentem a bylo nepochopitelné, že mu nedoporučil nařídit pokutový kop pro Chorvatsko.

Blížil se konec, Maročané postupně znervózněli, podrážděně reagovali na verdikty sudího.

Slavící chorvatští fotbalisté. V čele kapitán Luka Modrič.

V 87. minutě mohli Chorvaté vedení stvrdit třetí brankou, rozebrali soupeřovu obranu, Kovačič si ve vápně poradil s Hakímim, ale z levé strany poslal míč vedle.

Chorvaté si byli až příliš jistí neškodností soupeře, až mu sami možnosti nabízeli. Bohorovností „vynikal“ především střídající Petkovič, který několikrát ztratil míč, protože ho zbytečně předržoval.

V šesté minutě nastavení za to Chorvaty málem stihl trest. Nasírí vyskočil na cenrt, ale hlavou míč poslal těsně nad. Livakovič nereagoval. Pak už byl konec.

Maročané porážku neunesli a po závěrečném hvizdu spílali sudímu. Přitom stěžovat by si spíš mohli Chorvaté.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!