Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maroko - Portugalsko 1:0, první africký tým v semifinále, rozhodl Nasírí

Maročané oslavují postup do semifinále mistrovství světa. foto: AP

Fotbalisté Maroka vyřadili z mistrovství světa po Španělsku také Portugalsko a jako první africký tým v historii postoupili do semifinále. Rozhodl gól útočníka Nasírího ze závěru prvního poločasu, favoritovi pak nepomohl ani střídající Ronaldo.
  19:17

Maročané na probíhajícím turnaji počtvrté v pátém utkání neinkasovali. Zase je držel vytáhlý gólman Bunú a znovu soupeře předčili nesmírně zodpovědným, organizovaným a soudržným výkonem.

Měli i štěstí.

Zvlášť v závěru, kdy po střídání zraněného kapitána Saísse, lídra obrany, úpěli pod zdrcujícím tlakem. Ustáli ho.

Minutu před koncem osmiminutového nastavení hlavičkoval z malého vápna těsně vedle zkušený stoper Pepé a jeden z marockých fotbalistů políbil jeho holou hlavu. Děkoval.

Portugalci na pevnou defenzivu největší senzace letošního šampionátu bušili marně.

Neprosadil se kapitán Ronaldo, který do zápasu vběhl na začátku druhé půle z lavičky a v jediné své šanci v úvodu nastavení trefil brankáře.

Gól nedal Fernandes, jenž v první půli z úhlu nečekaně zazvonil na břevno a po přestávce z vyložené pozice přestřelil.

A na svůj pohádkový debut nenavázal ani Ramos, jedenadvacetiletý kouzelník z Benfiky, který osmifinále proti Švýcarsku (6:1) rozsvítil hattrickem.

Po šestigólové kanonádě vyšel favorit tentokrát naprázdno.

I proto, že asi největší příležitost po střele aktivního Felixe asi deset minut před koncem úžasně vyškrábl na roh brankář Bunú, jeden z největších hrdinů turnaje.

Maroko prožívá obří úspěch.

S nesmírně pracovitým projevem, jejž zdobí brilantní a rychlý přechod do protiútoku, si navíc bude věřit i v semifinále, v němž vyzve lepšího z dvojice Anglie - Francie.

Jedinou branku sobotního čtvrtfinále vstřelil útočník Nasírí ze Sevilly, který pár minut před přestávkou potrestal chybujícího portugalského brankáře Dioga Costu. Ten podběhl vysoký centr Attíat-Alláha, srazil se se stoperem Diasem a když se otočil, balon už se třepotal v síti.

Ronaldo na lavici náhradníků vrtěl hlavou.

Maročané v první půli Portugalce dokonce přestříleli, v té druhé se jim ubránili. V Kataru dostali gól pouze v závěrečném utkání základní skupiny s Kanadou (2:1); byl vlastní.

Ve čtvrtfinále mohl Bunúa, fantoma v marocké bráně, už po čtyřech minutách hlavičkující Felix, stejný fotbalista potom nebezpečně pálil z hranice pokutového území, ale stoper Jamík balon se štěstím posunul nad břevno.

Maročané začali opatrně, postupně získávali stále větší sebedůvěru, vytvořili si náznaky šancí a těsně před koncem první půle i udeřili.

Je otázka, v jakém stavu budou před středečním semifinále.

Už v sobotu nemohli nastoupit zranění obránci Mazráví a Adžuird, kapitána Saísse po necelé hodině odnesli na nosítkách a ze zápasu s Portugalskem odkulhal předčasně hvězdný křídelník Zijach. K dispozici nebude náhradník Chaddíra, jenž v závěru po dvou rychlých žlutých kartách viděl červenou.

Ale to jsou problémy příštích dnů, teď Maroko slaví.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...