Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Masopust: Jít přes Popluhára? Často jsem radši volil přihrávku

Sport

  17:00
PRAHA - Jána Popluhára v roce 2000 zvolili slovenským fotbalistou století, stejného ocenění se v Česku dostalo Josefu Masopustovi, který nedávno oslavil osmdesátiny. "Dnešní stopeři by si od Popluhára mohli vzít skvělou hru hlavou, zákroky bez faulu a ohromnou poctivost," říká nejlepší hráč Evropy pro rok 1962.

Josef Masopust a Ján Popluhár. foto: ČTK

LN S Popluhárem jste dlouhá léta hrávali v reprezentaci, byli jste i u stříbra z Chile 1962. Vy byste jej rovněž zvolil slovenským fotbalistou století?
Nejspíš ano, i když bych váhal mezi ním a Antonem Malatínským, v šedesátých a sedmdesátých letech tvůrcem slavného týmu Trnavy. Dnešní generace už ho jako hráče nepamatují, ale byl výtečný. A jako trenér byl Malatínský rovněž výjimečný.

VÍCE ČTĚTE

LN Když jste se v reprezentaci coby záložník pouštěl do pověstných slalomů, pomáhal vám i pocit, že za vámi všechno jistí Popluhár s Pluskalem?
Nepochybně. A ještě Láďa Novák na levém beku, protože já hrával levého záložníka. Ti tři pro mě byli taková pojistka.

LN Ján Popluhár v lize dlouho hájil barvy Slovanu – jak se vám hrávalo na Tehelném poli?
Mně vždycky dobře. Chodilo tam hodně lidí, kteří uměli povzbuzovat a ocenit dobrý fotbal, takže jsem tam rád hrál s reprezentací, ale i ligu s Duklou. Tam jsem totiž cítil, že fanoušci Duklu berou. Rozhodně víc než v Praze.

LN Jak se vám proti Popluhárovi hrálo?
Těžko, protože to byl nekompromisní zadák, nebylo snadné přes něho přejít. Záleželo na situaci, ale často jsem radši volil přihrávku.

LN Co by si dnešní stopeři mohli od Popluhára vzít?
Skvělou hru hlavou, zákroky bez faulů, ohromnou poctivost v přístupu k fotbalu. Měl jsem ho velmi rád a mrzí mě, že z té báječné obrany z Chile zůstali už jen krajní beci Láďa Novák s Honzou Lálou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!