Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kovář po hektickém létu: Leverkusen je posun. Věřím, že ze mě bude číslo jedna

Český fotbalový brankář Matěj Kovář podepsal v bundesligovém Leverkusenu smlouvu do roku 2027. foto: Bayer 04 Leverkusen

Konečně ví, kam patří. Úspěšně prošel zdravotní prohlídkou a postupně poznává nové spoluhráče. Fotbalový brankář Matěj Kovář oficiálně rozšířil českou kolonii v německém Leverkusenu. „Ulevilo se mi. Po dlouhém čekání se moje situace vyřešila a já můžu začít novou etapu, na kterou se těším,“ říká v prvním rozhovoru po přestupu.
  10:10

Leverkusen by měl včetně bonusů za Kováře zaplatit zhruba devět milionů eur, tedy necelých 200 milionů korun. Příchod posily z Manchesteru United oficiálně potvrdil až v úterý dopoledne, byť Kovář je v Německu už od minulého týdne.

V Bayeru potká české reprezentanty Patrika Schicka s Adamem Hložkem. „Dopředu jsem neměl možnost se s nimi o klubu pobavit,“ líčil v nahrávce pro agenturu Sport Invest. „Těším se však na spolupráci a věřím, že mi kluci zpočátku pomůžou. Snad si to tady společně užijeme.“

Třiadvacetiletý Kovář v Německu podepsal čtyřletou smlouvu. Z kádru United, kde byl od sedmnácti, odešel po pěti letech. V minulé sezoně hostoval v pražské Spartě a byl jedním ze strůjců první mistrovské sezony po devíti letech.

Pak ovšem přišlo léto plné nejistoty. Jak jste ho prožíval?
Bylo to strašně hektické, dost psychicky náročné. Od jednatřicátého května jsem až do poslední dnů nevěděl, jaká bude moje budoucnost. Je skvělé, jak to nakonec dopadlo. Ze všech variant jsem si vyhodnotil, že Leverkusen je správná cesta. Děkuju agentuře, která mi pomohla splnit můj cíl. A moc se těším na novou výzvu.

Jaké jsou první dojmy?
Skvělé. Ze všeho mám zatím jen ty nejlepší pocity. Přicházím do velkého klubu, v kariéře je to pro mě jednoznačně posun. Těším se.

Brankář Leverkusenu Lukas Hradecky gestikuluje na své spoluhráče po vlastním gólu.

Taky vás ale čeká tvrdý boj o místo. Zkušený Lukáš Hradecký, finský brankář slovenského původu, je v týmu dlouholetou jedničkou. Jaká bude vaše pozice?
I vzhledem k tomu, že přicházím až těsně před startem sezony, předpokládám, že chvíli potrvá, než se do brány dostanu. Věřím však, že ukážu kvality a že se postupem času vypracuju na pozici číslo jedna.

Pomůžou vám s aklimatizací Schick a Hložek, dva Češi v kabině?
Jednoznačně. Měl jsem navíc možnost mluvit i s Michalem Kadlecem, který v klubu taky strávil nějakou dobu. Přicházím do velkého německého klubu, můžu se ukázat.

Reakce agenta: Možná nejsložitější jednání vůbec

„Matěj Kovář se stal součástí skvělé sportovní organizace a já jsem velmi rád, že se transfer podařilo uskutečnit. Upřímně se jednalo o jedno z nejsložitějších jednání, které jsem ve své kariéře vedl. Manchester velmi dobře ví, jak kvalitním a perspektivním hráčem Matěj je, finální podmínky transferu tomu jednoznačně odpovídají. Velké poděkování patří Leverkusenu, jehož představitelé prokázali během celé doby trpělivost a profesionalitu. Matěj byl pro ně na gólmanském postu jednoznačnou prioritou, přivádějí ho s vizí dlouhodobé vzájemné spolupráce,“ uvedl Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest.

Český fotbalový brankář Matěj Kovář podepsal v bundesligovém Leverkusenu...

„Obrovský respekt si v mých očích zaslouží také Matěj, který má za sebou celkově velmi úspěšnou i náročnou sezonu. Prokázal v ní své fotbalové i lidské kvality a hlasitě si řekl o další kariérní krok. Do Leverkusenu přichází s pokorou ale také zdravým sebevědomím, které jej zdobilo také v dresech Manchesteru i Sparty. Ačkoliv dostane od klubu dostatečný prostor na aklimatizaci, jsem přesvědčen o tom, že hned od prvních dnů bude připraven Leverkusenu pomoct,“ doplnil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!