Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Messi přišel, viděl a dovedl Barcelonu k postupu do finále MS klubů

Sport

  18:58
ABÚ ZABÍ - Přesně pětapadesát minut se hvězdná Barcelona trápila na stadionu Zajed v Abú Zabí v semifinále Mistrovství světa klubů s mexickým klubem Atlante. Outsider ze Střední Ameriky se dokonce v 6. minutě dostal do vedení. Po půlhodině ale srovnal Busquets a poté již úřadoval střídající Lionel Messi. Vítězný gól sám vstřelil, následně připravil gólovou pozici také pro Pedra. Barcelona se po výhře 3:1 dostala do finále, kde v sobotu narazí na argentinské Estudiantes.

Lionel Messi. foto: AFP

Měla to být snadná záležitost. Nejlepší tým Evropy proti mexickému šampionovi. Jenže v prvním poločase rozhodně nebyla. Fotbalisté Atlante se dokonce dostali již v 6. minutě do vedení zásluhou Rojase a z tohoto úderu se hvězdný katalánský soubor vzpamatovával více jak půl hodinu. Z letargie Ibrahimoviče a spol. vytrhla až branka Sergia Busquetse.

V 53. minutě nastoupil na stadion Zajed čerstvý držitel Zlatého míče Lionel Messi a potvrdil, že jej získal právem. Hned první kontakt s míčem o dvě minuty proměnil v gól, když si naběhl na kolmici Ibrahimoviče a kouzelnicky zasunul míč za krajana v bráně Atlante Vilara.

Na branku mexického celku se valil jeden útok za druhým a tým kouče Josého Cruze jen s vypětím všech sil odolával tlaku. Neodolal. V 67. minutě se po přihrávce Messiho trefil Pedro a bylo rozhodnuto. A to přesto, že z protiútoků několikrát vystrašil z klidu útočník Rafael Marquéz (za Barcelonu hrál hodinu hry jeho krajan s úplně stejným jménem, mimo jiné také spoluhráč z reprezentace).

Především při samostatném úniku Marquéze deset minut před koncem se brankář Barcelony Valdés vyznamenal. Katalánci závěr utkání proměnili ve svou exhibici, kdy bavili více jak 40 tisíc fanoušků parádičkami a skvělými kombinacemi. Dvakrát perfektně zasáhl brankář Vilar, jednou odpustil mexickému týmu penaltu sudí Carlos Simon z Brazílie.

Španělský gigant se podruhé v historii protlačil do finále této soutěže (jednou prohrála Barcelona boj o tehdejší Interkontinentální pohár) a v sobotu se utká s argentinským Estudiantesem o premiérové vítězství. Před třemi lety nestačila Barca překvapivě na brazilský tým Internacional Porto Alegre. Svěřenci Pepe Guardioly tak mají stále šanci získat jako první evropský tým všech šest dostupných trofejí v jednom kalendářním roce.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...