Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Města bez vyhřívaného fotbalového hřiště nebudou moc hrát 1.ligu

Sport

  15:30aktualizováno  16:45
PRAHA - Fotbalové kluby se stadionem bez vyhřívaného trávníku nemůžou v příští sezoně hrát první ligu, pokud v jejich městě není náhradní hřiště s požadovanými parametry. Možnost hrát nejvyšší soutěž v jiném městě výjimečně obdrží jen ty kluby, které svazu do června doloží, že na svém stadionu opravdu začaly s budováním vyhřívaného trávníku.

Eden - ilustrační foto. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Kluby si to odsouhlasily na dnešním jednání ligového shromáždění v Praze. Nařízení se vztahuje i na postupující nováčky. S takovým postupem souhlasilo třináct z šestnácti zástupců prvoligových klubů a deset z šestnácti druholigových. "Neřešili jsme, kdo byl pro a proti, důležitý byl celkový vysoký počet, který návrh podpořil," podotkl místopředseda svazu Miroslav Kříž.

Svaz si prý "ohlídá", aby klub neobešel svazové nařízení pouze formálním doručením dokladu o zahájení budování vyhřívání ve svém sídle a dál dlouho hrál v jiném městě. "Rekonstrukce by měla být provedena na základě obvyklých technických parametrů. Máme od toho i komisi pro stadiony a vyhřívané trávníky, která všechno zhodnotí a rozhodne, jestli je postupováno jako při jiných rekonstrukcích. Aby se nestalo, že rekonstrukce potrvá čtyři nebo pět let, to je vyloučeno," řekl licenční manažer svazu Stanislav Rýznar. Podle něj rekonstrukce nemůže překročit jeden soutěžní ročník.

Pokud klub bez vyhřívaného trávníku do června nedoloží, že začal pracovat na jeho vybudování a zároveň nemůže využít jinou plochu ve stejném městě, bude se brát jako další sestupující tým. Ze druhé ligy by jej pak nahradil celek s nejlepším postavením za předpokladu, že splňuje pravidlo o vyhřívaném trávníku. V českém fotbale totiž už bylo zrušeno pravidlo, že tým z vyšší soutěže právo na start může "prodat" zájemci z té nižší.

V první lize v současné době nedisponují vyhřívaným trávníkem Baník Ostrava, jenž v zimním období nastupoval k domácím zápasům ve Vítkovicích, a dále Bohemians Praha, Bohemians 1905 a Kladno, které našly azyl na pražském Strahově. Kluby z první a druhé ligy se loni dohodly na tom, že týmy bez vyhřívaných ploch můžou sehrát utkání 15. a 16. kola a první čtyři jarní kola jinde.

Podle nového výkladu by na nové nařízení doplatilo třeba Kladno. Zatímco pražské kluby a Ostrava se ze svých měst "stěhovat" nemusejí a nemají ani povinnost doložit začátek stavebních prací, Kladno by už k zápasům na Strahov cestovat nemohlo.

Jedinou možností pro středočeský klub, který bojuje o záchranu, zůstává zaslat na svaz doklad o započetí stavebních prací na svém stadionu. V tom případě by například Kladno mohlo dál na Strahov v zimním období jezdit. Podobný postup s výběrem jiného stadionu by musely zvolit třeba i Ústí nad Labem a Hradec Králové, aspiranti na postup z druhé ligy.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...