Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Mise začíná. Asi bez Baroše

Sport

  8:52
Konec čekání! I Česko se dnes ponoří do fotbalového šílenství zvaného mistrovství světa. Šestnáct let a devatenáct dní trvalo, než mohl národní tým znovu vyběhnout k zápasu na největším turnaji, který tato planeta zná.

Milan Baroš, Pavel Nedvěd, Zdeněk Grygera and Tomáš Sivok na tréninku foto: JOE KLAMAR AFP

V Itálii 1990 Československo vypadlo až ve čtvrtfinále s Německem. A ve skupině začínalo s výběrem USA. Tak jako dnes. Už jako samostatný stát a samostatný tým.

„Strašně se těšíme, jsme nažhavení,“ řekl Karel Poborský, nejzkušenější muž z českého výběru. Jen on a Nedvěd třikrát za sebou zažili evropský šampionát. Brali na něm stříbro a bronz. Ale až teď se mohou poprvé předvést celému světu.
Jenže na nejdůležitější misi, do utkání, které může rozklíčovat ambice mužstva, zřejmě nevyrazí jeden klíčový člen týmu. Milana Baroše přes týden trápí zraněná pata.

V sobotu jenom jezdil na kole, zatímco jeho spoluhráči za igelitovými zástěnami kolem stadionu ve Westerburgu nacvičovali standardní situace, zbraň na Ameriku.

Včera útočník na tréninku žongloval s míčem, ale kouč Brückner už před ním řekl nemilou zprávu: „Barošův stav se nemění.“ Když nebude zcela v pořádku, nezahraje si.

V neděli v šest hodin večer se pro všechny zavřela možnost přepsat soupisku. Baroš na české zůstal. „Na další zápasy by měl být k dispozici,“ doufal Brückner. Do střetnutí s Ghanou zbývá pět dní.

Ale teď jsou na řadě především Američané. Zrovna Baroš je mohl trápit. Soupeř má problémy s ofsajdovou pastí, přitom právě ze situací na hraně zatím v Německu padá spousta gólů. Rozhodčí je pouští.

Jak tedy Češi nastoupí? To zůstává nejisté. Ještě ve Westerburgu ale zkusili verzi s hrotem Kollerem a Galáskem i Polákem v záloze. „Jsem rozhodnutý, skoro pevně,“ naznačil kouč, že už si jednu z možných variant zvolil.

Hrozba pod hvězdami a pruhy
A tu pošle na USA, hrozbu pod hvězdami a pruhy. Pátý tým světa, podle žebříčku FIFA, na němž jsou Češi druzí. Soupeř má jiný soubor než ten, který Skuhravý a spol. v Itálii roztrhali 5:1. Těžko se to může opakovat. „Bude to moc těžké, oni jsou technicky i běžecky vyspělí. Moc dobře poskládané mužstvo,“ chválil Tomáš Rosický.

Důrazní, tvrdí, přesní a sehraní atleti. „Navíc hodně odvážní,“ připomněl Brückner. Dá se čekat nesmírně tuhá bitva. A krok do neznáma. Jediný vzájemný zápas napsal právě rok 1990. Od té doby se však Spojené státy změnily v zemi, která uznala soccer, jak říká fotbalu.

Američané mají zaprášený bronz z prvního mistrovství světa v roce 1930. Před čtyřmi lety v Asii ale byli ve čtvrtfinále, kde smolně vypadli s Němci. Teď si troufají na medaili. „Konečně přichází to, na co jsme se čtyři roky těšili,“ hlásil americký kapitán Claudio Reyna.

Těšili se i Češi, jen o dost déle.

Pravděpodobné sestavy
ČESKO: Čech - Grygera, Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Galásek, Polák - Poborský, Rosický, Nedvěd - Koller.

USA
: Keller - Cherundolo, Pope, Onyewu, Bocanegra (Lewis) - O'Brien, Reyna, Beasley - Donovan - McBride, Johnson.


Přečtěte si rozhovor s trenérem Karlem Brücknerem.

Autoři:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...