Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Manchester City vyhrál MS klubů. Fluminense přehrál rozdílem třídy

Fotbalisté Manchesteru City oslavují gól ve finále MS klubů foto: Reuters

Zajímavá konfrontace se moc nečekala, alespoň předzápasové kurzy tomu nasvědčovaly. A odhady bookmakerů se potvrdily. Fotbalisté Manchesteru City si ve finále mistrovství světa v tréninkovém tempu poradili s brazilským Fluminense 4:0. Ve finále turnaje v Džiddě v Saúdské Arábii zářil Julián Álvarez, který dal dva góly a Philu Fodenovi přihrál na další.
  21:11

Od roku 2013 triumfoval už pojedenácté v řadě vítěz evropské Ligy mistrů. Třetí místo obsadil egyptský tým Al-Ahlí po výhře nad japonskou Urawou Red Diamonds 4:2.

Manchester City tak završil úspěšný rok, v němž po Premier League, Lize mistrů, Anglickém poháru a Superpoháru UEFA získal už pátou trofej. Álvarez dal gól v šesti různých soutěžích.

Trenér Pep Guardiola si na pohár pro klubového mistra světa sáhl už počtvrté, tolikrát to nikdo jiný nedokázal. Dvakrát se radoval s Barcelonou a naposledy v roce 2013 s Bayernem Mnichov. Stejně úspěšný je chorvatský záložník Kovačič, který dvakrát vyhrál s Realem Madrid a v únoru 2022 s Chelsea, ale dnes hrál jen poslední půlhodinu.

Trenér Fluminense Fernando Diniz, jenž zároveň dočasně vede brazilskou reprezentaci, poslal na hřiště stejnou jedenáctku, která v pondělí nastoupila při výhře nad Al-Ahlí. Na hrot anglického týmu se postavil Álvarez místo Portugalce Nunese, který hrál úterní semifinále proti Urawě. Norský kanonýr Haaland, o jehož návratu po zranění kotníku se spekulovalo, nebyl znovu ani na lavičce náhradníků.

A byl to Álvarez, kdo jako první udeřil. Uběhlo jen 50 sekund, když vypálil z dálky nizozemský obránce Aké, míč se odrazil od tyče a dobíhající argentinský mistr světa ho v pádu hrudí dopravil do odkryté branky. Její strážce, třiačtyřicetiletý Fábio, se v té chvíli teprve u tyče zvedal ze země.

Kyle Walker z Manchesteru City střílí ve finále klubového MS proti Fluminense.

V 17. minutě mohlo být vyrovnáno. Argentinec Cano si naběhl za obranu, brankář Ederson ho podrazil a polský rozhodčí Marciniak nejprve ukázal na penaltu. Ale šanci Brazilcům vzal předchozí těsný ofsajd. O deset minut později jejich kapitán Nino nešťastně tečoval Fodenovu střelu do vlastní sítě.

Vítězové jihoamerického Poháru osvoboditelů sice bavili diváky technickými kousky, ale vítěz Ligy mistrů jim dával lekci z přímočarosti. Hned po změně stran zabránil Fábio zvýšení náskoku při střele Grealishe a dvou následných šancích Bernarda Silvy.

V 72. minutě však byl proti Fodenově střele z voleje bezmocný. Álvarez pak svůj velký večer uzavřel přesnou střelou k tyči. O čtyři góly vyhrála ve finále jen Barcelona nad Santosem v roce 2011 a i tehdy byl při tom Guardiola.

Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje převzal španělský záložník Manchesteru Rodri, který finále nedohrál pro zranění kolena. Za ním skončili kapitán vítězného týmu Walker a kolumbijský útočník Fluminense Arias.

Příští ročník se uskuteční v roce 2025 ve Spojených státech a v novém formátu s 32 kluby. Oba dnešní finalisté mají účast zajištěnou.

Fotbalové mistrovství světa klubů

v Džiddě - finále:

Fluminense - Manchester City 0:4 (0:2)
Branky:
1. a 88. Álvarez, 27. vlastní Nino, 72. Foden. Rozhodčí: Marciniak (Pol.).

o 3.místo:
Urawa Red Diamonds - Al-Ahlí 2:4 (1:2)
Branky
: 43. Kante, 54. Scholz z pen. - 19. Jásir Ibrahím, 25. Tau, 60. vlastní Koizumi, 90.+9 Malúl.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!