Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mlčte, vyzval fotbalové fanoušky nizozemský premiér. V opačném případě stadiony uzavře

Nizozemský premiér Mark Rutte na summitu v Bruselu v červenci 2020. foto: Olivier MatthysReuters

Amsterodam - Předseda nizozemské vlády Mark Rutte vyzval fotbalové fanoušky, aby přestali na zápasech zpívat a křičet. Varoval je, že pokud nebudou dodržovat opatření proti šíření koronaviru, stadiony opět zavře.
  17:48

Od začátku sezony nizozemské ligy smí na zápasy omezený počet diváků, kteří však musejí dodržovat odstupy a zdržet se zpěvu a fandění, jež přispívá k šíření nákazy. „Prostě mlčte a seďte. Dívejte se na zápas a nekřičte. Dá se to,“ uvedl dnes premiér Rutte k chování fanoušků na stadionech.

Diváci navzdory pokynům nahlas fandí a mnoho z nich opouští vyhrazená místa, aby se postavili s ostatními do hloučků a společně zpívali. „Je to naprosto nesmyslné. Takhle virus pod kontrolu nedostaneme,“ řekl Rutte. Podle expertů skupinový zpěv kvůli šíření kapének výrazně zvyšuje riziko nákazy.

Nizozemský premiér Mark Rutte na summitu v Bruselu v červenci 2020.
Nizozemský premiér Mark Rutte na summitu v Bruselu v červenci 2020.

Denní nárůst infikovaných v Nizozemsku dnes poprvé překonal hranici 2000 případů. Rutte v pátek vyhlásil regionální opatření proti šíření koronaviru, mezi nimiž jsou například dřívější zavírací doby barů a restaurací.

Fotbalové stadiony v zemi mohou zaplnit zhruba čtvrtinu své kapacity, aby se daly mezi fanoušky udržet odstupy minimálně 1,5 metru. Příznivci se také musejí dostavit do hlediště v určitých časech - někteří například už hodinu před výkopem, jiní naopak musejí dlouho čekat na místech po závěrečném hvizdu.

Autor: