Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Mokrý opustí vedení fotbalu

Sport

  9:50
PRAHA - Do valné hromady Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) zbývá necelých pět měsíců. Už s předstihem je ale jasné, že se na dvou nejvyšších postech objeví nové tváře. Po prosincové rezignaci prvního místopředsedy Vlastimila Košťála se rozhodl neobhajovat funkci ani šéf svazu Pavel Mokrý. "V červnu rozhodně kandidovat nebudu. V tom mám jasno. Moje funkcionářská kariéra byla naplněna,“ řekl Mokrý. Opustí tedy také výkonný výbor, kde zasedal od roku 1999.

Předseda fotbalového svazu Pavel Mokrý má o čem přemýšlet. Jeho čas v čele ČMFS se zjevně nachýlil. foto: ČTK

Úřadující předseda by ani neměl příliš vysoké šance na znovuzvolení. Ve fotbalovém hnutí totiž vytrvale sílí volání po radikální změně. Do role osoby, která by podle mnoha činovníků mohla fotbal vyvést z krize, je pasován trenér a bývalý reprezentant Ivan Hašek.

Za takové situace by se Mokrý podruhé asi nestal "mužem kompromisu“, jak se mu to povedlo při posledních volbách v roce 2005. "Tehdy jsem byl zvolen, i když jsem o to už ani moc nestál. Nebylo to pro mě žádné potěšení, jen tři roky plné bojů a válek,“ shrnul nyní Mokrý svoji éru v čele svazu.

Jako základní cíl při nástupu do funkce si vytknul sjednocení fotbalu. "To se mi nepodařilo. Proto asi musí přijít někdo jiný, kdo se o to pokusí znovu,“ konstatoval čtyřiapadesátiletý funkcionář.

Kdo je nyní nejžhavějším favoritem? Jako jediný projevil zájem o nejvyšší post prezident Viktorie Žižkov Luděk Vinš. Kdyby se do volebního klání zapojil Ivan Hašek, pravděpodobně by snadno získal potřebnou podporu. Jenže ten zatím o svých plánech nepromluvil, momentálně se soustředí na závěr angažmá  u klubu Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech.

Další vlivní hráči ze současného vedení předsednickou kandidaturu vylučují. Třeba svazový "ministr financí“ a místopředseda Jaroslav Vacek zatím přemítá, jestli nebude raději následovat příkladu Košťála a Mokrého. "Červnová valná hromada by měla respektovat přání nového předsedy na nové spolupracovníky. Od toho se odvine i moje rozhodování, zda budu kandidovat,“ zmínil se v rozhovoru pro server www.deniksport.cz.

O možnost stanout v čele svazu nestojí ani místopředseda Jiří Kubíček. "To jsem prohlásil už před rokem. Pokud mě na Moravě vyzvou, byl bych ochotný kandidovat na místopředsedu. Výš ne.“

Posun v hledání nového předsedy může přinést dnešní zasedání šéfů okresních a krajských svazů v Nymburku. Klíčové trumfy ale momentálně drží Hašek v Dubaji.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...