Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Anglie – Senegal 3:0, jasná záležitost, ve čtvrtfinále čeká Francie

Fotbalisté Anglie oslavují po výhře nad Senegalem postup do čtvrtfinále mistrovství světa. foto: AP

Klidně mohli po půlhodině prohrávat 0:2. To by ale Senegalci museli proměňovat své šance, a to se nestalo. Naopak Angličané byli v těch svých precizní, i proto jasně ovládli osmifinále fotbalového mistrovství světa 3:0 a po gólech Hendersona, Kanea a Saky postoupili mezi osm nejlepších. Ve čtvrtfinále na Anglii čekají mistři světa z Francie.
  20:02aktualizováno  21:57

Spolu s Marokem a Nizozemskem získali ve skupinách největší počet bodů.

Navíc měli nejlepší skóre. Ve velké formě vstupovali Angličané do osmifinálového duelu se Senegalem a výhra 3:0 po brankách Hendersona, Kanea a Saky to jen potvrdila.

Angličané udrželi potřetí za sebou čisté konto a jasně postoupili do čtvrtfinále, kde na ně čekají mistři světa z Francie.

Přitom jasné to být vůbec nemuselo. Senegalci totiž na začátku zápasu působili živěji, měli i víc šancí.

Problém byl v efektivitě, kterou by Angličané mohli vyučovat.

„Prvních 30 minut bylo zajímavých. Měli jsme šance na to dát první gól, ale nepovedlo se. Angličané vyhrávali spoustu soubojů a zatlačili nás. Dostali jsme gól pět šest minut před poločasem a pak těsně před pauzou druhý, který nás srazil,“ uznal trenér Senegalců Aliou Cissé.

Fotbalisté z Ostrovů se dlouho hledali, až je spasil muž, který přitom moc gólů nedává.

Jude Bellingham potáhl míč po levé straně, pak ho dal pod sebe na hranici šestnáctky, kde perfektně našel Jordana Hendersona, a ten ho po zemi mezi dvěma protihráči uklidil na zadní tyč.

Angličané tak skórovali z první větší šance, kterou v zápase měli. Zrovna Henderson si gól zasloužil. Byl to on, kdo během nevýrazného výkonu své spoluhráče hecoval, snažil se je probrat.

Měl důvod, vždyť Evropané hlavně v prvních desítkách minut přežili několik velkých šancí.

Už ve 22. minutě Harry Maguire nezvládl rozehrávku, míč se v rychlém kontru vrátil do vápna, kde se odrazil do volného prostoru. Tam se k němu dostal Ismaila Sarr, ale z malého vápna pálil jen těsně nad břevno.

O chvíli později se Dia prodral do šestnáctky z levé strany, slušně zamířil, ale Pickford jeho střelu reflexivně vyrazil a seřval své spoluhráče za laxní bránění.

Ani anglickému kouči Garethu Southgateovi se to, co před sebou viděl, nelíbilo, už ve 30. minutě něco intenzivně probíral se svými asistenty.

Bylo vidět, že Afričané čekají na jakoukoliv chybu, kterou chtěli potrestat. Působili dravě, energicky, zároveň dokázali vyčkávat, než při horším zpracování míče vystartovali do presinku.

Paradoxně přesně takhle třikrát inkasovali.

Nejprve od Hendersona, pak po rychlém brejku na konci první půle, při kterém Bellingham vyvezl míč z vlastního vápna, poslal ho rychlíkovi Fodenovi, který se štěstím našel Kanea a ten po nádherné kombinaci tvrdou ranou z hranice vápna prostřelil Mendyho.

A potřetí znovu po ztrátě míče, po které se Foden rychle z levého křídla nacentroval na úplně volného Saku a ten z pár metrů šikovně překonal Mendyho.

Do konce zápasu sice ještě zbývala víc než půl hodina, ale Senegalcům jako kdyby došly síly. Ty fyzické i psychické na obrat.

V hlavách to vzdali a zbytek zápasu už se jen dohrával.

Anglie tak nakonec s přehledem postoupila do čtvrtfinále, kde ji čeká o dost těžší soupeř.

Mistři světa z Francie.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...