Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Saúdské Arábii začíná fotbalové MS klubů, favoritem je Manchester City

ilustrační snímek foto: AP

V úterý odstartuje v Saúdské Arábii 20. ročník fotbalového mistrovství světa klubů. Největším favoritem bude vítěz evropské Ligy mistrů Manchester City, který se při premiérové účasti pokusí prodloužit dominanci týmů ze starého kontinentu. Vedle „Citizens“ se turnaje zúčastní dalších šest celků. Finále je na programu 22. prosince.
  10:23

Saúdská Arábie uspořádá MS klubů poprvé, zápasy se odehrají na dvou stadionech v Džiddě. Úvodní utkání obstarají šampion pořadatelské země al-Ittihád, v jehož týmu je mimo jiné držitel Zlatého míče z roku 2022 Karim Benzema, a novozélandský Auckland.

„Fotbal v Saúdské Arábii se rychle vyvíjí, pořád je na čem pracovat. Mistrovství světa klubů je další výzvou nejen pro mě, ale i pro celý klub,“ citoval web FIFA argentinského kouče al-Ittihádu Marcela Gallarda. Jeho tým v případě úspěchu s Aucklandem narazí na egyptské Al-Ahlí. Na vítěze čtvrtfinále v této části turnajového pavouku čeká brazilské Fluminense, které je nasazené přímo do semifinále.

Evropský šampion Manchester City stejně jako vítěz jihoamerického Poháru osvoboditelů vstoupí do turnaje až příští týden. I díky tomu mají „Citizens“ čas uzdravit své největší hvězdy a vylepšit formu z posledních týdnů. Svěřenci kouče Pepa Guardioly v neděli ukončili po čtyřech zápasech čekání na ligovou výhru, když zdolali 2:1 nováčka anglické nejvyšší soutěže Luton.

„Hodně lidí mluví o tom, že jsme v nějaké krizi. Musíme si ale uvědomit, že hrajeme se silnými soupeři, které není snadné pořád porážet,“ podotkl Guardiola po utkání s Lutonem, v němž mu chyběl zraněný kanonýr Erling Haaland.

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola

„Má problémy s nohou. Snad se dá dohromady do začátku mistrovství světa klubů, je pro nás nesmírně důležitý,“ uvedl španělský kouč. Na soupisce Manchesteru pro turnaj je zapsaný i belgický špílmachr Kevin De Bruyne, jenž kvůli zranění nehraje už čtyři měsíce.

Manchester City se v semifinále utká s vítězem zápasu mezi mexickým Leónem a Urawou Reds z Japonska. Evropské týmy ovládly posledních deset ročníků klubového MS, z toho pětkrát zvítězil Real Madrid. „Bílý balet“ uspěl i na posledním turnaji v Maroku na začátku tohoto roku.

Od roku 2025 plánuje FIFA změnu formátu turnaje. MS klubů se bude konat jednou za čtyři roky za účasti 32 týmů. První ročník rozšířeného šampionátu uspořádají Spojené státy americké.

Autoři: ,