Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

10:32
SVK
Slovenští fotbaloví reprezentanti se vracejí z úspěšného mistrovství světa ve dvou skupinách. První desítka fotbalistů přiletěla domů ve středu, zbytek by měl přicestovat dnes ve 12:35 na vídeňské letiště Schwechat. Výprava se musela rozdělit proto, že původně měl tým zarezervované letenky už na odlet po základní skupině.
10:05
SPA

Španělský trenér Vicente del Bosque i přes sílící hlasy v domácím tisku neuvažuje, že by ve čtvrtfinále proti Paraguayi nahradil v sestavě útočníka Fernanda Torrese. I přes nadějný výkon střídajícího Fernanda Llorenteho v utkání proti Portugalsku má hráč anglického Liverpoolu i nadále důvěru kouče.

  • Španělsko: Torres (uprostřed), Navas a trenér Del Bosque

    Španělsko: Torres (uprostřed), Navas a trenér Del Bosque / Autor: Reuters

21:55
BRA
Slavný nizozemský fotbalista Johan Cruyff se zařadil do zástupu kritiků neatraktivní hry Brazílie na mistrovství světa, kterou dokonce označil za hanbu. Svěřenci trenéra Carlose Dungy, jehož doma kritizují za defenzivní taktiku, se v pátek utkají ve čtvrtfinále právě s Nizozemskem. "Brazílie disponuje talentovanými fotbalisty, ale prezentuje se defenzivním a nezajímavým stylem. Je to hanba pro turnaj i pro fanoušky," citoval britský list Daily Mirror trojnásobného držitele Zlatého míče ze 70. let.
21:28
BRA
Slavný nizozemský fotbalista Johan Cruyff se zařadil do zástupu kritiků neatraktivní hry Brazílie na mistrovství světa, kterou dokonce označil za hanbu. Svěřenci trenéra Carlose Dungy, jehož doma kritizují za defenzivní taktiku, se v pátek utkají ve čtvrtfinále právě s Nizozemskem.
20:36
MEX
Trenér mexických fotbalistů Javier Aguirre odstoupil po vyřazení z MS z funkce. Mexičané vypadli z turnaje v osmifinále po prohře s Argentinou.
19:21
FRA
Odstupující trenér francouzské fotbalové reprezentace Raymond Domenech a exprezident fotbalového svazu Jean Pierre Escalettes dnes před parlamentní komisí vysvětlovali důvody krachu národního týmu na mistrovství světa v JAR. Přestože slyšení mělo být původně veřejné, nakonec se schůzka fotbalových činovníků s politiky odehrála za zavřenými dveřmi.
19:07
Zajímavost

Krásné fanynky na mistrovství světa v Jihoafrické republice dokazují, že fotbal nezajímá jen muže. Slečny v odvážných modelech fandí národním týmům na stadionech i při velkoplošných promítáních v různých zemích světa.

  • Paraguajská modelka Larissa Riquelmeová sleduje utkání fotbalového mistrovství světa

    Paraguajská modelka Larissa Riquelmeová sleduje utkání fotbalového mistrovství světa / Autor: Reuters

18:08
NEM

Německý fotbalový reprezentant Mesut Özil září na mistrovství světa a svými výkony si říká o angažmá v předních evropských klubech v čele s Barcelonou. Jeho současný zaměstnavatel Brémy však dal potenciálním zájemcům najevo, že jeho cena bude hodně vysoká, protože Özila považuje za lepšího hráče, než je hvězdný Argentinec Lionel Messi.

  • Ghana - Německo (Podolski vlevo a Ozil)

    Ghana - Německo (Podolski vlevo a Ozil) / Autor: Reuters

17:36
NIG
Nigerijský prezident Goodluck Jonathan zakázal fotbalové reprezentaci účastnit se v nadcházejících dvou letech mezinárodních soutěží. Zdůvodnil to tristním vystoupením národního mužstva na mistrovství světa, kde Afričané ze tří zápasů ve skupině získali jediný bod. Jonathan chce, aby v dalších dvou letech došlo k úplné reorganizaci nigerijského fotbalu.
15:58
BRA
Brazilský fotbalista Elano zmešká na světovém šampionátu také páteční čtvrtfinále proti Nizozemsku. Devětadvacetiletý záložník stále laboruje s poraněným kotníkem a podle týmového lékaře Josého Luíze Runka není jasné, jak dlouho bude mimo hru. Elanovi hrozí, že už se do konce turnaje nestihne dát do pořádku.
15:01
ANG
Ani útočník Wayne Rooney podle britského tisku nevěřil, že s fotbalisty Anglie dokáže v osmifinále mistrovství světa projít přes Německo. Bulvární deník The Sun dnes přinesl informaci, že si Rooney už 48 hodin před závěrečným utkáním Angličanů na šampionátu zarezervoval dovolenou, která mu začala dnes, tedy ještě před případným čtvrtfinálovým zápasem.
14:03
ARG

Argentinec Lionel Messi ještě na světovém šampionátu gól nedal, ale podle mnoha expertů je největší hvězdou turnaje. V anketě, kterou uspořádala ČTK, se dočkali ocenění také Uruguayec Suárez, Španěl Villa, Němci Müller a Schweinsteiger. Naopak nejvíc zklamali Angličan Rooney a Portugalec Ronaldo. "Messi hraje fantastiky. Nejde vše měřit jen nastřílenými góly. On je dokonale připravuje pro ostatní," zdůraznil bývalý kanonýr Pavel Kuka. "I když nedal gól, tak je stále nadprůměrný. Má obrovskou techniku, je zkrátka jedinečný," přitakal další bývalý útočník a reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

  • Argentina - Jižní Korea (Messi)

    Argentina - Jižní Korea (Messi) / Autor: Reuters

13:45
Zajímavost
Mistrovství světa je nejsledovanější fotbalovou akcí světa, proto se fotbalisté snaží na sebe co nejvíce upozornit. Někteří góly a pohlednými akcemi, jiní zas extravagantními účesy, tetováním nebo výraznou změnou své obvyklé image. To je letos třeba příklad Kamerunce Rigoberta Songa. Na turnaji v JAR však extravagantnosti ubývá a dominuje styl "městský chlapec" Cristiana Ronalda.
13:15
NIZ
Nizozemští fotbalisté zatím procházejí světovým šampionátem bez větších problémů, přesto v jejich týmu už zase klíčí nevraživost, která "oranjes" v minulosti několikrát připravila o lepší výsledek. Zostřené vztahy mezi dvěma hvězdami Robinem van Persiem a Wesleym Sneijderem musel řešit osobními pohovory trenér Bert van Marwijk.
12:28
POR

Frustrovaný a zdrcený z vyřazení svého Portugalska a možná i ze svého výkonu opustil jeviště mistrovství světa v Jihoafrické republice nejdražší fotbalista světa Cristiano Ronaldo. "Jsem zlomený, frustrovaný a neuvěřitelně zklamaný člověk," hlesl Ronaldo po osmifinálovém vyřazení od Španělska.

  • Portugalsko (zklamaný Cristiano Ronaldo).

    Portugalsko (zklamaný Cristiano Ronaldo). / Autor: Reuters

11:35
ANG
Anglickému fanouškovi, jenž po zápase mistrovství světa pronikl až do kabiny anglických fotbalistů, nehrozí žádný trest a je volný. Magistrát Kapského Města stáhl žalobu a Pavlos Joseph musí jen zaplatit 750 randů (zhruba 2100 korun) jako přiznání viny.
11:30
FRA
Odstupující trenér francouzské fotbalové reprezentace Raymond Domenech a exprezident fotbalového svazu Jean Pierre Escalettes dnes před parlamentní komisí vysvětlovali důvody krachu národního týmu na mistrovství světa v JAR. Přestože slyšení mělo být původně veřejné, nakonec se schůzka fotbalových činovníků s politiky odehrála za zavřenými dveřmi.
09:34
Osmifinálové zápasy na fotbalovém mistrovství světa vylepšily nelichotivý gólový průměr šampionátu. V osmi posledních utkáních vstřelili hráči 22 branek, celkem tak na turnaji padlo 123 gólů, což je v průměru 2,23 na zápas. Šampionát v JAR tak již není nejhorším v historii co do brankového průměru. Na tento post se vrátila Itálie 1990 s hodnotou 2,21.
22:28

Španělsko si v osmifinále s Portugalskem od úvodních minut šlo za výhrou, i když se nerodila jednoduše. Portugalci byli v obraně koncentrovaní, ale v ofenzivní části byli bezzubí. Jedinou branku vstřelil po hodině hry David Villa.

  • Španělsko - Portugalsko (Villa, Ronaldo).

    Španělsko - Portugalsko (Villa, Ronaldo). / Autor: Reuters

20:10
GHA
Fotbalisté Ghany se budou muset v pátečním čtvrtfinálovém utkání světového šampionátu proti Uruguayi s definitivní platností obejít bez záložníka Andreho Ayewa. Federace FIFA dnes zamítla odvolání afrického celku proti žluté kartě, kterou mladý středopolař dostal v sobotním duelu s USA. Ayew tak kvůli dvěma napomínáním bude moci zasáhnout do hry až v případném semifinále.