Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na tribunách je moc opilců, FIFA zvažuje zákaz prodeje alkoholu

Sport

  13:09
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Na mistrovství světa už došlo k několika potyčkám fanoušků. Světová fotbalová federace FIFA kvůli tomu uvažuje o budoucím zákazu prodeje alkoholických nápojů na stadionech. Před šampionátem přitom přinutila Brazílii, aby právě tento zákaz zrušila.

Fanoušci Chile na tribuně. foto: Reuters

„Na zápasech je možná moc opilých lidí. Žasnu nad tím, kolik jich je a jak moc toho mají v sobě. Trochu mě to překvapilo,“ řekl Jerome Valcke, generální sekretář FIFA.

FIFA kvůli sponzorské smlouvě s pivovarem Budweiser přiměla Brazílii, aby během turnaje upustila od své legislativy, která zakazuje podávání alkoholických nápojů na stadionech. Opatření bylo přijato v roce 2003, aby zabránilo chuligánství.

Valcke v roce 2012 během ostré debaty s brazilskými zákonodárci prohlásil, že povolení prodeje piva na stadionech je věcí, o které FIFA nepřipouští diskusi. Nyní však zastává jiný pohled.

ČTĚTE TAKÉ

„Je to jedna z věcí, kterými bychom se měli zabývat,“ řekl v rozhovoru pro brazilskou televizi SporTV. „Pokud dojdeme k závěru, že prodej alkoholu je třeba regulovat, tak to uděláme. Nikdy bychom nedopustili, aby byla nějak ohrožena organizace utkání.“

K potyčkám fanoušků došlo v Brazílii hned na několika zápasech. Například v sobotním osmifinále mezi Kolumbií a Uruguayí museli pořadatelé od sebe oddělovat několik nepřátelských skupinek příznivců.

Prali se také Argentinci, když podnapilí slavili v Belo Horizonte výhru ve skupině nad Íránem.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč