Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Nedvěd: Chce to nové lidi do vedení svazu

Sport

  9:18
TURÍN - S reprezentačním dresem se rozloučil už téměř před třemi lety, ale český fotbal dál pozorně sleduje. Pavel Nedvěd (36) po konci v Juventusu Turín přemýšlí nad svou budoucností a tvrdí: „Mám nápady, jak pomoci českému fotbalu, protože situace není dobrá a určitě se to dá dělat lépe.“

Pavel Nedvěd se loučí s plnými tifosi na stadionu Juventusu. foto: ČTK

* Podobně mluví i váš bývalý spoluhráč Vladimír Šmicer. I on čeká na to, jestli bude Ivan Hašek kandidovat na předsedu ČMFS.
Mluvil jsem s Vláďou, ale i s Karlem Poborským nebo Ivanem. To jsou ti lidé, kteří by měli dělat český fotbal. Oni vědí, jak se to dělá venku a za jaký konec to vzít. Fotbal by měli dělat hlavně fotbalisté.

* Má vaše generaci šanci? Lidé by si to možná přáli, ale volit na valné hromadě budou delegáti.
To je právě ten velký problém. Ivan Hašek má velkou podporu a možná by mohl prorazit. Byl by to takový zlomový moment. I když si myslím, že sám na to nestačí. On by si ale určitě vybral ty správné lidi. Musí se něco začít dělat, protože český fotbal šel dolů.

* Vy byste se do té „žumpy“ byl ochotný namočit?
Když na to koukáte teď, je tam spousta problémů. Dost tomu pomohli i kluci z nároďáku, ale zase tak kritická ta situace není. Vždy se dá pomoct, vždy se dá něco zlepšit.

* Tušíte, jestli do toho Hašek půjde?
Žádné signály nemám, slyšeli jsme se v poslední době asi dvakrát. A mám docela velké obavy, aby do toho svou hlavu opravdu strčil. Ale vím, že by českému fotbalu rád pomohl.

* Co kdyby vám Hašek před volbami zavolal a zeptal se vás, jestli do kandidatury půjdete s ním?
Nejdřív by musel vyhrát. Teprve pak by začal skládat svůj tým. Ivan je schopný, dokázal spoustu věcí i v zahraničí a to by se mělo ocenit. Laso mi ale ještě nehodil.

* Italští novináři říkali, že máte nabídku dělat asistenta u české reprezentace. Je to pravda?
Jo? (diví se) Vždyť tam se ani neví, kdo je vlastně trenér. Teď je tam Franta Straka, ale jen na jeden zápas, ne?

* Ano, valná hromada může za měsíc vybrat někoho jiného.
Tak vidíte, je bezpředmětné se o tom bavit.

* Myslíte, že národní tým může ještě postoupit na šampionát?
Může, i když situace není moc dobrá. Ale není to beznadějné. Jen musí přijít člověk, který to tam zburcuje a vsadí na dobré koně.

* Je tím správným kouč Straka?
Těžko říci. Franta je typ trenéra, který je schopný vyburcovat hráče, zaujmout je pro hru a pro vítězství. Ale záleží, jestli mu dá šanci nové vedení. Problém je v tom, že je strašně málo času. Valná hromada je strašně pozdě, nový trenér bude mít hodně málo času.

* Mimochodem, jak vzpomínáte na Karla Brücknera?
Jo, Karel, to byl klacek. Ten byl výborný. (směje se) Vždyť si vemte, jaký fotbal jsme pod ním hráli. To byla paráda. Škoda, že jsme to v Portugalsku nedotáhli až do finále, tenkrát jsme byli nejlepší mančaft. Nevyhráli jsme, ale fanoušci byli stejně spokojení. To teď není, nevidím v nároďáku to zapálení. Proto se něco musí změnit.

* A co konkrétně?
Jsou potřeba noví lidé ve vedení svazu. Každý má přece svůj čas. Ale i na hřišti by to chtělo trochu novou krev. Kluci se snažili, ale něco mi tam chybělo. Vůle, odhodlání. Nikdo se tam nenaštval, jen to tak odehráli. Bylo to takové mrtvé.

* Někdo říká, že by se na klíčové utkání na Slovensku mělo zvolit výjimečné řešení a postavit ty nejlepší hráče včetně Kollera a Nedvěda. Co vy na to?
Jenda se ještě vrátit může, ale já už nehraju. Byl tady za mnou dvakrát i Petr Rada, jenže já jsem se už vážně na návrat necítil. Neměl jsem pocit, že bych tomu týmu ještě něco dal. Chyběla by mi tam pravá ruka, levá ruka, vždyť z mojí generace už nikdo nehraje. Když se pak ještě dělají boty, není to dobré.

* Myslíte večírek hráčů po porážce se Slovenskem?
Ano, ale myslím, že se to dost nafouklo, bylo to přece jen po skončení soustředění. My jsme také chodili si někam sednou, ale z mojí bandy by nikoho nenapadlo jít někam po prohraném zápase. To bychom se sežrali na pokoji. Měli by umět rozlišit chvíli, kdy to jde, a kdy ne.

* Neměli jste to ale jednodušší?
Ano, když jsme někam šli, šli jsme po vítězném zápase. A fanoušci slavili s námi.

* Kde se stala chyba, že to národnímu týmu najednou nejde?
Tehdy jste na mě nadávali, že jsem špatný kapitán, že se pořád jen hádám. Ale ono je to potřeba, vždyť jsme díky tomu otáčeli zápasy. To mi tam teď chybí. Není tam nikdo, kdo by se naštval a strhnul to na sebe. To je strašně důležité.

* Kdo by to tedy měl strhnout?
Vždyť tam jsou hráči, kteří hráli ještě se mnou. Ujfaluši, Jankulovski, Grygera, ti by to měli strhnout, to jsou kápové mužstva. Na druhou stranu je třeba připomenout, že všechny osobnosti máme vzadu. A to pak máte těžké.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!