Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nedvěd: Vrcholový fotbal je prý minulost

Sport

  16:36
MILÁN - Nekonečné spekulace mají být u konce. Pavel Nedvěd prý už fotbal na vrcholové úrovni hrát nebude. Podle hráčova advokáta Bronislava Šeráka jde o definitivní rozhodnutí.

Pavel Nedvěd v dresu Juventusu. foto: ČTK

Před šesti týdny se rozloučil s Juventusem a dost možná i se svou kariérou, jenže v Itálii se mezitím rozhořel boj o to, který klub přemluví věčně nerozhodného Pavla Nedvěda k návratu na hřiště. Naposledy český fotbalista odmítl nabídku Juventusu, který své hvězdě nabídl roli asistenta kouče Cira Ferrary, a Interu Milán, jenž plánoval s Nedvědem v sestavě prorazit v evropských pohárech.

Které kluby o Nedvěda stály

Lazio Řím

O zájmu klubu, ve kterém se Nedvěd v roce 1996 poprvé představil v italské Serii A, se spekulovalo už den před jeho loučením s Juventusem. Fanoušci by však Nedvědovi takový přestup neodpustili.

Parma

Severoitalský klub by si nejspíše nemohl dovolit Nedvědův plat, přesto sportovní ředitel Pietro Leonardi prohlásil: "Parma musí před novou sezonou udělat něco velkého. A hráče, jako je on, prostě potřebujeme."

Inter Milán

Nejvážnější nabídka. Nedvědovi osobně telefonoval kouč José Mourinho, který chtěl českého záložníka jako trumf v cestě za triumfem v Lize mistrů. Marně.

Juventus Turín

Juventus počítal, že Nedvěd jako každý rok smlouvu znovu prodlouží, jenže tentokrát se s­Nedvědem nedohodl. Naposledy nabídl Nedvědovi roli asistenta trenéra.

Los Angeles Galaxy

Od začátku spíše jen spekulace italských médií. Nedvěd by mohl v Galaxy následovat příklad další hvězdy Davida Beckhama, ale sám přiznal, že fotbal v­Americe by ho nelákal.

Nic takového však do Nedvědových plánů nezapadá. Podle hráčova přítele a advokáta Bronislava Šeráka je totiž s jistotou vyloučené, že by Nedvědova profesionální hráčská kariéra pokračovala i v nadcházející sezoně. "Co jsem s ním v sobotu naposledy mluvil, říkal, že je to definitivní konec na vrcholové úrovni. To znamená Evropa, Liga mistrů nebo reprezentace. To je uzavřené definitivně," vyvrací v rozhovoru pro LN spekulace Šerák. "Není vyloučené, že na poslední chvíli vezme nějakou exotiku, ale už by to nebylo na špičkové úrovni," dodává.

Ujištění o konci kariéry si z Nedvědových úst ostatně vyslechl už i­nový reprezentační trenér Ivan Hašek, který se na případné pokračování bývalého kapitána národního týmu předminulý týden vyptával.

Ve hře zůstává ještě "exotika"
Ačkoliv Nedvěd příští měsíc oslaví už 37. narozeniny a příprava na novou sezonu se v Itálii rozeběhla před týdnem, slavný fotbalista by si stále mohl vybírat z nabídek, které by jiní nemohli odmítnout. Vždyť po Laziu Řím a Parmě se do fronty o Nedvědovy služby zařadil i mistrovský Inter Milán. "Nabídky si moc vážím, ale nemohu ji přijmout," prohlásil Nedvěd, který své rozhodnutí sdělil po telefonu přímo kouči José Mourinhovi.

"Doufám, že se rozhodl správně," řekl agentuře Reuters prezident Interu Massimo Moratti. "Byl by to pořád užitečný hráč, protože je to osobnost a profesionál. Klidně mohl hrát další rok."

Nedvědův odchod do Milána by byl senzací, jenže sám hráč má jasno: "Rozhodl jsem se skončit, alespoň v Itálii."

Právě proto smetl ze stolu i nabídku Juventusu, který chtěl zkušeností své hvězdy využít alespoň v­realizačním týmu po boku kouče Cira Ferrary. "V této chvíli to musím odmítnout. Není žádný důvod, abych se stal součástí sestavy, která tam teď je," řekl hráč.

Důvod? Nedvěd si zřejmě skutečně pohrává s myšlenkou vrhnout se na dráhu trenéra, jenže nejprve by se chtěl učit vedle velké trenérské osobnosti. A tou jeho bývalý spoluhráč Ferrara rozhodně není.

Nedvědova budoucnost je tak stále ve hvězdách. Přestože na vrcholové úrovni dál hrát nechce, stále ještě existuje šance, že kopačky v nové sezoně přece jen obuje. "Exotikou", o které Šerák v souvislosti s Nedvědem mluví, by se mohla stát například americká MSL. Sám Nedvěd však už před měsícem přiznal, že fotbal ve Spojených státech ho neláká. "Lákal by mě nový styl života, ale americká liga asi není moc kvalitní," říkal.

Pokud se tedy rozhodne dohrát svou kariéru "pro radost" ve fotbalově exotické destinaci, v úvahu nejvíce připadá některá země na Arabském poloostrově. Bohatí šejkové ostatně Nedvěda lákají poslední tři roky.

Šerák: V nižší soutěži hrát nebude. Na relax má golf

Těšil se, že si po dvaceti letech konečně užije dovolenou, jenže plány Pavla Nedvěda narušily spekulace o jeho budoucnosti. "Říkal, že měl paradoxně klidnější dovolenou ještě jako hráč Juventusu. Pořád ho nějaké kluby lanařily, lákaly... Teď ale Pavel všechny spekulace utnul," říká Bronislav Šerák, Nedvědův právník a dlouholetý přítel.

Ve fotbalovém "důchodu" je Nedvěd přesně šest týdnů. Co za tu dobu vlastně stihl?

Od své rozlučky v Juventusu to měl hodně nabité. Jel na pár dní do Čech, a pak vyrazil s rodinou do Spojených států. V Itálii je pár dní a od té doby ho neustále bombardovaly svými nabídkami různé kluby. Ale v sobotu Pavel všechno definitivně utnul.

Ještě v červnu říkal, že kdyby měl v kariéře pokračovat, musel by se rozhodnout včas, aby se stihl připravit. Myslíte, že už tu chvíli "prošvihl"?

Myslím, že kdyby začal o týden později, s jeho přístupem by to nebyl problém. Ale to jsou už zbytečné spekulace. Znovu opakuji, Pavel všechno utnul.

Co teď tedy podle vás bude dělat?

Nevím. Skutečně jsme se o­tom spolu nebavili. Třeba zkusí nějaké exotické angažmá, nebo se bude motat jinak kolem fotbalu... Teprve se o tom pobavíme. Teď na něj pořád doráželi z Interu, tak neměl čas řešit nic jiného.

Mohl by hrát třeba nižší soutěž jinde v Evropě?

To je nesmysl. Vzhledem k­jeho přístupu a povaze. On vždy chtěl hlavně vyhrávat, takže by těžko mohl jít hrát někam, kde by se jen tak vyběhal. Na relax má přece za domem golf.

Je tedy možné, že se chystá začít trenérskou kariéru?

Těžko říci. Ale u něj je to těžké. Nemá žádnou trenérskou licenci, takže by to obnášelo spoustu papírování. Uvidíme.

Autor: