Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ronaldo byl nejlepším střelcem roku, jak si vedli Mbappé, Kane či Haaland?

Cristiano Ronaldo z al-Nassru v utkání asijské Ligy mistrů proti klubu Istiklol Dušaneb z Tádžikistánu. foto: Reuters

Portugalský útočník Cristiano Ronaldo byl nejlepším střelcem fotbalového roku 2023. Podle údajů Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků dal osmatřicetiletý hráč saúdskoarabského an-Nasru v nejvyšších soutěžích celkem 54 gólů. To je o dva víc než dvojice Kylian Mbappé a Harry Kane, ti ale hrají ve výrazně kvalitnějších ligách.
  20:56

Pětinásobný držitel Zlatého míče, jenž do Saúdské Arábie zamířil za lukrativními podmínkami v závěru roku 2022 z Manchesteru United, získal ocenění počtvrté po letech 2014, 2015 a 2019.

Vloni podle IFFHS nastřílel v klubovém dresu 44 gólů. V lize jich dal 34, jednu v domácím poháru a devět v mezinárodních pohárových soutěžích. Zbývajících deset branek nastřílel v portugalském národním týmu.

Francouzský reprezentant Mbappé, který hraje za Paris Saint-Germain, a Angličan Harry Kane, jenž v uplynulém roce nastupoval za Tottenham a Bayern Mnichov, měli v roce 2023 na kontě shodně 52 gólů. Třetí byl norský kanonýr Manchesteru City Erling Haaland, jenž zaznamenal 50 branek.

Autoři: ,