Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší trávník ligy? Wembley může Plzni jen tiše závidět

Sport

  10:29
PRAHA - Ve Wembley se pustili už do jedenácté výměny trávníku od znovuotevření fotbalového chrámu v roce 2007. Kvalitní pažit najdete dnes na úplně jiných místech. Zkuste zajít do Štruncových sadů. Hřiště v Plzni označila porota LN složená z hráčů šestnácti klubů za nejlepší ligový trávník v Česku.

Plzeňský trávníkář Josef Marcel. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Když o trávníku mluví plzeňský trávníkář Josef Marcel, máte pocit, že zelený koberec mezi brankami je skutečně živá bytost a potřebuje láskyplnou péči a citlivý přístup, jinak se na něm brzy objeví výrazné kazy.

ANKETA LN: KDE JE V LIZE NEJLEPŠÍ TRÁVNÍK

7 HRÁČŮ SI MYSLÍ, ŽE PLZNI:
Mario Lička (Ostrava): Hráli jsme tam zkraje jara a tráva tam byla krásně hustá, žádná hlína.
Marek Kulič (Ml. Boleslav): Připomíná golfové hřiště. Perfektní rovina, hustý a skvěle střižený pažit.
David Zoubek (Kladno): Jasná volba. Plzeňské hřiště je rovné a perfektně střižené.
Lukáš Pleško (Příbram): Hrál jsem tam i v průtrži mračen, ale nebylo to znát. Hřiště bylo úplně bez bláta.
Marek Kincl (Bohemians Praha): Proč Plzeň? Užijete si tam krásně hustou trávu.
Marek Kaščák (Olomouc): Trávník je tam opravdu skvělý, ale stadion už tak pěkný není.
Ondřej Kušnír (Sparta): Hráli jsme tam na Velikonoce a trávník byl perfektní.

3 HRÁČI SI MYSLÍ, ŽE V OLOMOUCI:
Miroslav Holeňák (Liberec):
Tradičně dobrý trávník. Nikdy jsem tam nehrál na nějakém drnovišti.
Radek Sňozík (Bohemians 1905): Hřiště jako kulečníkový stůl. O trávník se tam skvěle starají.
Stanislav Vlček (Slavia): Trávník tam byl vždy dobrý. A neříkám to proto, že jsem dřív za Olomouc hrál.

1 HRÁČ SI MYSLÍ, ŽE V MLADÉ BOLESLAVI:
Pavel Verbíř (Teplice): Vždy dobře pokropený trávník, hustý a bez zapískovaných děr.

..., ŽE V LIBERCI:
Petr Benát (Č. Budějovice): Rovný trávník bez drnů, neskáče na něm míč. To je pro mě důležité.

..., ŽE V PŘÍBRAMI:
Jan Trousil (Brno): Trávník je tam bezchybný v každé roční době. Možná je to dané vlhkostí od blízké Litavky.

...., ŽE V BRNĚ:
Petr Švancara (Slovácko): Ten jejich nový trávník je jako mech. Úplný kulečník.

..., ŽE V Č. BUDĚJOVICÍCH:
David Lafata (Jablonec):
Býval tam dobrý pokaždé. Nepamatuju se, že by tam byly vyšlapané fleky.

..., ŽE V JABLONCI:
Pavel Horváth (Plzeň): Rovné hřiště, trávník dobře střižený. Před zápasem ho správně kropí.

Pravidla ankety: LN oslovily vždy jednoho zkušeného hráče ze všech 16 ligových týmů. Nikdo nesměl hlasovat pro trávník ze svého domácího stadionu.

Plzeňský trávník jmenovali fotbalisté z nejvyšší soutěže nejčastěji, když je LN oslovily s otázkou, jaké hřiště považují v první lize za nejlepší. Ukázalo se, že v tomto případě neplatí úměrnost – čím modernější stadion, tím lepší trávník. V žebříčku se vůbec neumístila hřiště z Prahy.

Plzeňský trávník mají rádi všichni
A to ani Eden, kde vybojovala naposledy titul Slavia, ani Letná, kde nastupuje k domácím zápasům vedoucí tým ligy Sparta. Všechny v "grass-hitparádě" přeskočila Plzeň. Na stadionu ve Štruncových sadech je znát, že nutně potřebuje rekonstrukci. Na hřišti se ale nic měnit nemusí. "Od hráčů sem tam zprostředkovaně pochvalu zaslechnu. I svazoví delegáti mi hodnotí kvalitu hrací plochy v zápisech áčkem," chlubí se úspěchy plzeňský trávníkář Josef Marcel.

Ve Wembley by mu mohli závidět. V Anglii si marně lámou hlavu, proč na tradičním místě, které hostí řadu prestižních zápasů, jsou s trávníkem potíže. Stěžují si na něj hráči i trenéři a nepomáhají ani časté výměny. "Je to hřiště, na kterém nikdo nechce hrát," prohlásil trenér Arsenalu Arséne Wenger.

O plzeňském trávníku negativní zmínku nezaslechnete. Pokud chcete mít hřiště v perfektní kondici, je podle Josefa Marcela nutné především bedlivě hlídat, jak moc je vytížené. Pokud byste na něj pustili fotbalisty bez omezení, kvalita hrací plochy by šla rychle dolů. "Je špatně, když nedostane čas na obnovu. Jakmile se optimální zátěž přeženete, hned se projeví, jak je trávník zdecimovaný a ve stresu."

Na druhou stranu nelze fotbalové hřiště zařadit do stejné kategorie jako záhon s tulipány. Když Marcel vidí hřiště po konci utkání pošlapané a s vykopnutými drny, nezmocňují se ho ukřivděné pocity, že mu vlastně fotbalisté kazí jeho dílo. "K tomu přece hřiště slouží. Stejně jako ostatní jsem nejvíc naštvaný, když se prohraje," tvrdí upřímně.

Není přehnané, když trávníkáře označíte za jednoho z členů realizačního týmu. Stav hřiště se totiž může stát součástí taktiky. Před zápasem zajde za plzeňským trávníkářem občas na konzultaci kapitán Pavel Horváth. "Je rád, když je trávník před zápasem pořádně prokropený. Když tu trénoval Martin Pulpit, chtěl zase mít trávu hodně nízko střiženou," dělí se mladík v montérkách o své zkušenosti.

Trávník vozí jako koberec
Ale začněme úplně od začátku. Kde vhodný trávník vůbec vzít? Můžete si ho pochopitelně vypěstovat, nebo použít modernější a rychlejší metodu. Pokud máte k dispozici několik milionů korun, je možné nechat si přivézt pažit ze zahraničí v kamionu sbalený do rolí jako koberec. Zelená zásilka z Německa dorazila poprvé před sedmi lety, když se v Plzni instalovalo vyhřívání.

Trubky položené pod povrchem zaručují, že hřiště zůstane ve výborné kondici i za chladnějšího počasí. "Zapneme si vyhřívání, voda odtaje a odteče drenáží pryč. Nesmíte to se zahříváním zase přehnat, protože byste mohli podpálit kořínky," popisuje Marcel práci se zařízením, které je od příští sezony povinné pro všechny ligové stadiony.

Trávník v Plzni, který je podle ligových fotbalistů nejlepší v republice.

Starost o trávníky se dnes také neobejde bez chemických přípravků. "Správným hnojením se dají vyřešit všechny problémy. Třeba i stín, který vrhají na trávník vysoké tribuny kolem a připravují ho o světlo," ujišťuje Marcel.

Anebo také problémy přibudou. Před čtyřmi lety si pracovník specializované firmy až zhruba v polovině své práce uvědomil, že plzeňskou plochu nehnojí, ale stříká látkou na hubení. V tu chvíli už bylo pozdě, půlku hřiště nešlo zachránit a poškozený porost se musel vyměnit. Kalamitu v Plzni zvládli a trávník je zase na jedničku.

Přes všechny starosti se péče o trávník vyplatí. "Ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by mi řekl, že si radši zakope na umělce," potvrzuje Marcel. Na umělém povrchu se už jednou hrálo finále Ligy mistrů, ale každý fotbalista ho vnímá jako náhražku. Originál prostě nenahradíte.

TESAŘÍKŮV AKORD: Když přivezli soudruha Brežněva...

Který trávník na našich ligových stadionech je nejlepší? Tak to nevím. V poslední době jsme s kapelou stáli jenom na trávníku na Julisce a taky na Strahově.

Musím říct, že vždycky, když přijdu na stadion, hned se cítím o mnoho let mladší. Je to sice šidící pocit, ale díky za něj. S fotbalovým trávníkem mám spojeny některé úžasné koncerty. Na Spartě to byl Paul Simon. Stevieho Wondera jsem tam nestihl, ale hned potom jsem ho viděl v Bratislavě na Tehelném poli.

Bylo to ještě před listopadem 1989, takže ho museli představit jako pokrokového amerického zpěváka, ale koncert byl skvělý. S trávou mám vůbec spojeno hodně příjemných vzpomínek. Tedy nemyslím onu trávu s přeneseným významem. Vysychá při ní v krku a pak nemohu zpívat čili neoddávám se jí.

Mám na mysli tu normální, senzačně voňavou, když se seká. Okamžitě to ve mně vyvolá ten rychlý film vzpomínek, malinových úst a krásně vonícího těla. Rád kosím trávu.

Plzeň - Olomouc.

Ale vzpomínám taky na hodně letitý vtip o tom, jak chlapík sedí u cesty na trávníku a kolem jede soudruh Biľak. "Co tu děláte?" "Nic, jenom žeru trávu, protože mám hlad," odvětí chlapík. "Tady máte stovku a zmizte odsud, za chvíli tudy pojede soudruh Husák, tak ať vás nevidí."

Chlap si říká – Biľak dal stovku, Husák dá víc. A opravdu za chvíli vezou soudruha Husáka. Ten vidí, jak chlap požírá trávu, a má stejnou otázku. "Co tu děláte?" "No, mám hlad, tak žeru trávu." "Tady máte dvě stovky a zmizte, za chvíli tudy pojede soudruh Brežněv."

Chlap si říká, že ten by mohl dát ještě víc. Další postup je stejný až na to, že ve finále Brežněv vytáhne tři rubly a praví: "Kupte si srp a nasekejte si na zimu!" Hezká sociální politika. Na co všechno si člověk nevzpomene při myšlence na trávník.                   (RICHARD TESAŘÍK, AUTOR JE HUDEBNÍK A HEREC)

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...