Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Číslo 44 jako nacistický symbol. Němci po kritice změní design dresů

Sport

  10:45
Německý fotbalový svaz (DFB) uvedl, že nechá upravit styl čísel na nových dresech národního týmu. Reagoval tak na kritiku, že čtyřka, respektive 44, připomíná runy užívané jednotkami SS v období nacistického Německa.

Německý fotbalový svaz (DFB) nechá upravit styl čísel na nových dresech národního týmu. Číslo 4, respektive 44, totiž připomíná runy užívané jednotkami SS v období nacistického Německa. foto: Adidas

Dresy, v nichž se němečtí fotbalisté představí v červnu a červenci na domácím mistrovství Evropy, si odbyly premiéru minulý týden v přípravných zápasech proti Francii a Nizozemsku.

Při utkáních ještě nejspíš málokoho napadlo, že by zvolený design čísel mohl rozpoutat takové obtíže - dvě čtyřky vedle sebe se na trikách neobjevily.

„DFB kontroluje čísla nula až devět a poté pošle čísla jedna až dvacet šest na kontrolu UEFA. Nikdo ze zainteresovaných při tvorbě dresu nezaznamenal žádnou podobnost s nacistickou symbolikou,“ napsali zástupci svazu na sociální síti X.

Čtyřku v březnových přípravných zápasech německé reprezentace oblékl obránce Jonathan Tah.

„Bereme nicméně upozornění velmi vážně a nechceme poskytovat prostor pro diskuze, proto necháme vytvořit alternativní design čísla čtyři.“

Na kritiku zareagoval také výrobce dresů Adidas, jenž zablokoval ve svém online obchodu možnost vytvořit si personalizovaný dres s číslem 44. S ním pochopitelně žádný německý reprezentant nehraje, tak vysoké cifry se v národních výběrech nenosí.

Dvě čtyřky dohromady připomínaly stylizovaný znak SS, který používala ozbrojená organizace Schutzstaffel nacistické strany NSDAP. Ta, běžně známá jako SS, zahrnovala policejní i bojové jednotky a další osoby, které řídily koncentrační tábory, v nichž během druhé světové války docházelo k masovému vyvražďování civilistů.

Oliver Brüggen, mluvčí Adidasu, řekl agentuře dpa, že za návrh jmen a čísel na dresech je zodpovědná německá fotbalová federace a společnost 11teamsports.

„Ve firmě Adidas pracují lidé z přibližně stovky zemí. Podporujeme rozmanitost a inkluzi. Jako firma aktivně bojujeme proti xenofobii, antisemitismu, násilí a nenávisti ve všech podobách,“ uvedl Brüggen. „Jakékoli pokusy o propagaci rozdělujících nebo vylučujících názorů nejsou součástí našich hodnot jako značky.“

Brüggen dodal, že Adidas „důrazně odmítá jakékoli náznaky, že by to bylo naším záměrem“.

Stylizovaný symbol SS je od konce druhé světové války v Německu zakázán, výjimku tvoří vzdělávací a umělecké účely jako například filmy či videohry.

Autoři: ,