Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Německo v slzách. Obhájce selhal s Jižní Koreou a končí už ve skupině

Sport

  15:31
KAZAŇ - Fotbalisté Německa vypadli na mistrovství světa už v základní fázi. Obhájci zlatých medailí prohráli v Kazani senzačně s Jižní Koreou 0:2 a skončili ve skupině F na posledním místě o skóre za dnešním soupeřem.

MS ve fotbale 2018: smutek Němců v zápase s Jižní Koreou. foto: Reuters

Svěřenci Joachima Löwa, kteří na úvod turnaje v Rusku podlehli Mexiku 0:1 a poté vydřeli výhru nad Švédskem 2:1, jsou třetím obhájcem titulu za sebou, který ztroskotal na MS už ve skupině. Před čtyřmi lety to byli Španělé, v roce 2010 Italové.

„V tuto chvíli nedokážu přesně říct, proč jsme nepostoupili. Jen vím, že jsme si dneska zasloužili prohrát, že jsme si zasloužili skončit v základní skupině. Chyběla nám především dynamika, která by nám pomohla ke vstřelení gólu,“ řekl po zápase kouč poražených Joachim Löw.

27.června 2018 v 18:16, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 18:42

2006 - Weltmeister 2010 - Gruppenaus 2010 - Weltmeister 2014 - Gruppenaus 2014 - Weltmeister 2018 - Gruppenaus ‍♂️ #WorldCup #WM2018 #GER https://t.co/lqKxnDVRVh

O triumfu korejského týmu rozhodl ve třetí minutě nastaveného času Kim Jong-kwon, o tři minuty později přidal pojistku Son Hung-min.

„Nikdy jsem takový zápas nezažil. Hráli jsme všichni pro náš lid, pro Koreu. Až po zápase jsme se dozvěděli, jak dopadl druhý zápas, a došlo nám, že nepostupujeme dál, proto i ty slzy některých hráčů,“ řekl korejský brankář  Čche Hjon-u.

Trenér Löw udělal v německé sestavě pět změn od minulého utkání se Švédy. Poprvé na turnaji nastoupili Süle s Goretzkou, do úvodní jedenáctky se vrátili Hummels a Özil, naopak Müller začal mezi náhradníky.

Tabulka skupiny
1.Švédsko32015:2
2.Mexiko32013:4
3.Korea31023:3
4.Německo31022:43

Němci se rozjížděli hodně pomalu a v 19. minutě málem inkasovali jako první. Čong U-jong z přímého kopu překvapil gólmana Neuera, kterému vypadl míč, ale pak ho ještě stačit vyrazit na roh před dobíhajícím Son Hung-minem. Útočník Tottenhamu o chvíli později z další slibné pozice minul.

Německu nestačila ani remíza

Obhájci titulu častěji drželi míč, ale v ofenzivě působili těžkopádně a nedařilo se jim překonávat korejský obranný blok. Do první příležitosti se až ve 39. minutě dostal po rohu Hummels, který zblízka nedokázal míč protlačit do branky.

Němci do druhého poločasu vstoupili mnohem aktivněji. Nejprve Goretzkovu hlavičku reflexivně vyrazil Čche Hjon-u, jehož branku pak Werner z voleje přestřelil.

27.června 2018 v 17:54, příspěvek archivován: 27.června 2018 v 18:04

Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans no longer always win. Previous version is confined to history.

Vzhledem k tomu, že Švédsko v souběžně hraném duelu vedlo nad Mexikem, potřebovalo Německo k postupu zvítězit. Favorité se však trápili, působili nervózně a nechávali Korejcům hodně prostoru.

Hrdina zápasu se Švédskem Kroos z dálky pálil nad branku, hlavičku střídajícího Gómeze chytil Čche Hjon-u. Korejci se často dostávali do brejků a po jednom z nich Son Hung-min střílel o kousek vedle.

utkání jsme sledovali online

Němci se ani v závěru nedostali do souvislejšího tlaku. V 87. minutě byl nejblíže gólu Hummels, který z malého vápna hlavičkoval mimo. Sen Němců se definitivně rozplynul v nastavení. Kroos při rohu tečoval míč k volnému Kim Jong-kwonovi a ten poprvé překonal Neuera. Rozhodčí nejprve gól neuznal pro ofsajd, ale verdikt změnil po zhlédnutí videa.

Při závěrečném vabanku úřadující šampioni inkasovali podruhé. Brankář Neuer na útočné polovině ztratil míč, na dlouhý nákop si naběhl Son Hung-min a v šesté minutě nastavení dokonal zmar favorita. Korejci na světových šampionátech stylově ukončili osmizápasové čekání na vítězství.

„Cítím se skvěle a zároveň trochu prázdný, je to zvláštní pocit. Včera jsem klukům říkal, že mají šanci jedno procento na úspěch, ale že musí bojovat až do konce. A oni bojovali. Porazili jsme nejlepší tým žebříčku FIFA, mistry světa, dokázali jsme něco neuvěřitelného,“ okomentoval senzaci Šin Te-jong.

Výsledky zápasů skupiny F

Jižní Korea - Německo 2:0 (0:0) 

Branky: 90.+3 Kim Jong-kwon, 90.+6 Son Hung-min. Rozhodčí: Geiger (USA) - Fletcher (Kan.), Anderson (USA) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Čong U-jong, I Če-song, Mun Son-min, Son Hung-min (všichni Korea). Diváci: 41.835

Korea: Čche Hjon-u - I Jong, Jun Jong-sun, Kim Jong-kwon, Hong-čchol - I Če-song, Čong U-jong, Čang Hjon-su, Mun Son-min (69. Ču Se-čong) - Ku Ča-čchol (56. Hwang Hi-čchan, 79. Ko Jo-han), Son Hung-min. Trenér: Šin Te-jong.

Německo: Neuer - Kimmich, Hummels, Süle, Hector (78. Brandt) - Khedira (58. Gómez), Kroos - Goretzka (63. Müller), Özil, Reus - Werner. Trenér: Löw.

Mexiko - Švédsko 0:3 (0:0) 

Branky: 50. Augustinsson, 62. Granqvist z pen., 74. vlastní Álvarez. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Gallardo, Moreno, Layún - Larsson, Lustig. Diváci: 33 061.

Mexiko: Ochoa - Álvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo (65. Fabian) - Layún (89. Peralta), Herrera, Guardado (75. Corona), Vela, Lozano - Hernández. Trenér: Osorio.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson (57. Svensson), Ekdal (80. Hiljemark), Forsberg - Berg (68. Thelin), Toivonen. Trenér: Andersson.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!